AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Zirvesi’nde yaptığı açıklamalarda "Düzensiz göçün engellenmesi ve idaresi konusunda iş birliğimizi artırmada fayda görüyoruz" ifadelerini kulandı. Daha sonra Türk Dünyası Ali Nişanı Takdim Töreni’nde de konuşma yapan Erdoğan "Avrupa Birliği kapısında 52 yıldır bizi süründürdüler. Hala aynı şeyleri yapıyorlar ama biz de onlara gerekeni gerektiği zaman cevabını vereceğiz" dedi.

Erdoğan: Avrupa Birliği kapısında 52 yıldır bizi süründürdüler

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Özbekistan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde "Türk Medeniyeti için Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" temasıyla Semerkant'ta düzenlenen TDT Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi'nde yaptığı açıklamalarda Ukrayna savaşı, göç politikaları ve iş birliği gibi konulara değinen Erdoğan, "Düzensiz göçün engellenmesi ve idaresi konusunda iş birliğimizi artırmamızda fayda görüyoruz. Bu kapsamda ortak güvenlik konsepti geliştirmemiz isabetli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Ukrayna'da 9 aydır süren çatışmaların adil bir barışla sona ermesi için gayret ediyor, gıda krizinin önüne geçmek için de gerekli müdahalelerde bulunuyoruz. Güney Kafkasya'daki barış süreci can Azerbaycan'ın tüm girişimleriyle sürüyor. Barış arayışında Azerbaycan'ın yanındayız. FETÖ'nün bertaraf edilmesi noktasında sizlerle her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

2014 yılından bu yana dünyanın en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkesiyiz. 3,6 milyonu Suriye'den gelmek üzere yaklaşık 5 milyon mazlumu misafir ediyoruz. Düzensiz göçün engellenmesi ve idaresi konusunda iş birliğimizi artırmamızda fayda görüyoruz. Bu kapsamda ortak güvenlik konsepti geliştirmemiz isabetli olacaktır" şeklinde konuştu.

"TÜRK YATIRIM FONU'NUN HAYATA GEÇMESİ YARARLI OLACAKTIR"

"Sıfır Atık Projesi'ni, küresel düzeye taşımak üzere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğumuz karar tasarısına desteğinizi özellikle bekliyorum. Teşkilatımızın uluslararası mecrada görünürlüğünü arttırmamız önem arz ediyor. İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ile Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlarda dayanışmamızı güçlendirmeliyiz. Teşkilatımızın bu kuruluşlarla gözlemci üye olması için çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız" diyen Erdoğan, "İklim değişikliğiyle mücadelede de birlikte hareket etmemiz yararımızadır. Siyaset, güvenlik, ticaret, gümrük, bilişim, eğitim, gençlik ve spor gibi alanlarla işbirliğimizi geliştirelim istiyoruz. Ticaret, ulaştırma ve enerji başlıklarında aramızdaki bağların derinleştirilmesine önem veriyoruz. Konseyimizi Teşkilat'a dönüştürürken, aynı zamanda özgün ve etkin bir yapının temelini de attık. İstanbul'da kabul ettiğimiz 2040 Türk Dünyası Vizyon Belgesi, işbirliğimizin çerçevesini oluşturuyor. Siyaset, güvenlik, ticaret, gümrük, ulaştırma, enerji, sağlık, bilişim, eğitim, gençlik ve spor gibi alanlarda işbirliğimizi pekiştirelim istiyoruz. Bugün kabul ettiğimiz Strateji Belgesi de bizlere bir yol haritası sunuyor. Strateji Belgemizdeki unsurların birer birer hayata geçirilmesinin hep birlikte takipçisi olalım.

Türk Yatırım Fonu'nun da mümkün olan en kısa sürede hayata geçmesi yararlı olacaktır. Fon'un sağlayacağı mali imkanların, işbirliğimizi kuvvetlendirip faaliyetlerimize ivme kazandıracağına inanıyorum. Ticaret, ulaştırma ve enerji başlıklarında aramızdaki bağların derinleştirilmesine önem veriyoruz. Türkiye-Özbekistan-Azerbaycan ve Türkiye-Kazakistan-Azerbaycan dışişleri, ulaştırma ve ticaret, ekonomi bakanları toplantıları vaktinde attığımız kritik adımlardır. Benzer mekanizmaları çoğaltmamızın ve kapsamını genişletmemizin, hepimizin faydasına olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"BİZİ SÜRÜNDÜRDÜLER"

Daha sonra 'Türk Dünyası Ali Nişanı Takdim Töreni’nde de konuşma yapan Erdoğan, Avrupa Birliği'nin 52 yıldır Türkiye'yi oyaladığını belirterek "Avrupa Birliği kapısında 52 yıldır bizi süründürdüler. Hala aynı şeyleri yapıyorlar ama biz de onlara gerekeni gerektiği zaman cevabını vereceğiz" dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Karabağ’da çok ciddi bir mücadele sürdüren ve bu mücadeleyi en güzel şekilde devam ettiren İlham Aliyev kardeşimi bu esnada bu mücadele sırasında iki yıldır neler başardığını neleri ortaya koyduğunu görüyoruz, şu an itibari ile defaatle oradaki törenlere de katılmak sureti ile neler yapıldığını yerinde görme imkanım oldu ve bunları tabi görünce de bir Türk olarak iftihar ettim. Bu kadar kısa zamanda bu kadar başarı hakikaten bizlere bir gurur vesilesi oldu.

Özbekistan’da da aynı durumu, bütün fiziki altyapı üst yapıda çok ciddi bir değişim görüyoruz, bunlar bizim için iftihar meselesidir. Avrupa Birliği kapısında 52 yıldır bizi süründürdüler. Hala aynı şeyleri yapıyorlar ama biz de onlara gerekeni gerektiği zaman cevabını vereceğiz"