Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından hazırlanan Basın Özgürlüğü Düşmanları listesinde yer aldı.

Erdoğan Basın Özgürlüğü Düşmanları listesinde

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2016 yılından sonra ilk kez basın üzerinde baskı oluşturan liderlere yer verdiği Basın Özgürlüğü Düşmanları listesini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da listede yer alıyor.

Açıkladığı raporda "Türkiye Cumhurbaşkanı basından hoşlanmıyor ya da daha doğrusu, sadece ona itaat edip övgüde bulunduğunda hoşlanıyor" ifadelerine yer veren RSF, değerlendirmesini "Eleştirel sesler, sadece her türlü kötüye kullanıma uygun geniş yorumlanabilir bir Terörle Mücadele Yasası'yla değil, aynı zamanda 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçuyla da takibata maruz kalıyor. Erdoğan farklı siyasi ve ekonomik araçlarla, hemen hemen tüm büyük medya gruplarını (özellikle de televizyonları) kontrol ediyor" şeklinde sürdürdü.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye'deki gergin siyasi iklimin gazetecilere yönelik şiddeti teşvik ettiğine de vurgu yapılan raporda "Son beş yılda 100'den fazla medya çalışanı saldırıya uğradı. Bursa'da bir radyo istasyonunda çalışan bir gazeteci, bir dinleyici tarafından öldürüldü" denildi.

Listeye ilişkin yapılan değerlendirmede, "artık gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi olmasa da Türkiye'de şu anda gazeteciler açısından tutuklanma riski, polis gözetimi veya pasaportsuz çalışma korkusunun yaygın olduğu" belirtildi.

Raporda ayrıca 2020 yılında yaklaşık 50 medya çalışanının, özellikle Yunanistan sınırındaki Suriyeli mültecilerin durumu veya Covid-19 salgını hakkında yazdıkları için gözaltına alındığı, internette Erdoğan'la ilişkili yolsuzluk, kayırma gibi konulara yer verilen bin 300'den fazla bağlantının ise sansürlendiği kaydedildi.

Erdoğan, 2016 yılında açıklanan listede de basın özgürlüğü düşmanları arasında sayılmıştı.

Listede bu yıl Macaristan Başbakanı Viktor Orban da ilk kez Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin lideri olarak yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Suriye lideri Beşar Esad, Suudi Arabisten Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam ve Eritre Cumhurbaşkanı Isaias Afewerki, da RSF'in listesinde yer alan liderler.