3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz birlikte kazanalım, birlikte kalkınalım, birlikte büyüyelim, insanlarımızın refahını birlikte artıralım istiyoruz" dedi.

Erdoğan: Birlikte kazanalım, birlikte kalkınalım, birlikte büyüyelim istiyoruz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin sonunda Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye-Afrika ilişkilerinin 2005'ten bu yana sürekli ivme kazandığını dile getiren Erdoğan, her alanda kaydedilen bu ilerlemede sayısı karşılıklı olarak artırılan büyükelçiliklerin çok büyük katkısı olduğunu kaydetti.

Erdoğan, 2005'in Afrika yılı ilan edildiğini anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2005'te 12 olan büyükelçilik sayımız 2021'e geldiğimizde 43'e yükseldi. Hedefimiz inşallah bu sayıyı ilk etapta 49'a çıkarmak. Bu süre içinde Ankara'daki Afrika büyükelçiliklerinin sayısı da 10'dan 37'e ulaştı. Yine aynı dönemde ikili ticaretimizin gelişmesinde önemli rol oynayan ticaret müşavirliklerimizin sayısını da 6'dan 38'e çıkardık. Bugünkü zirveyle Türkiye-Afrika ilişkilerini yeni ve daha ileri bir seviyeye taşıyoruz. Birlikte kalkınma ve refah için güçlendirilmiş ortaklık temasıyla düzenlediğimiz zirvemizde kabul ettiğimiz bildiri ve ortak eylem planıyla ilişkilerimizi daha da derinleştirecek bir yol haritası üzerinde mutabık kaldık."

Erdoğan, 5 yılda kıtanın eğitim, sağlık, tarım ve insan kaynakları kapasitesinin artırılmasına yönelik fikir teatisinde bulunulduğunu, atılabilecek adımların ele alındığını belirterek, şöyle devam etti:

"Biz birlikte kazanalım, birlikte kalkınalım, birlikte büyüyelim, insanlarımızın refahını birlikte artıralım istiyoruz. Ticaret Bakanlığımız ile Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Alanı Genel Sekreterliği arasındaki mutabakat zaptını bu bakımdan son derece önemsiyorum. Zirvede alınan kararların hayata geçirilmesini bakanlıklarımız, ilgili kuruluşlarımız ve özel sektör temsilcilerimizle iş birliği içinde çalışarak hayata geçireceğiz. Türkiye olarak Afrika içi ticaretin geliştirilme çabalarını destekliyor, kıtayla iş yapan firmalarımızı yerelleşme hususunda teşvik etmeyi sürdüreceğiz."