AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi'nin düzenlediği mezuniyet töreninde İsveç'in NATO'ya üyeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Teröriste kucak açana onay veremeyiz" sözleri ile üyeliğe ilişkin olumsuz tutumunu sürdürdü.

Kaynak: Haber Merkezi
Erdoğan'dan İsveç açıklaması: Teröriste kucak açana onay veremeyiz
Fotoğraf: AA

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi'nin düzenlediği "10. Dönem Müşterek Komuta ve Kurmay Eğitimi, 5. Dönem Komuta ve Kurmay Eğitimi ve 12. Dönem Karargah Subaylığı Eğitimi, Mezuniyet Töreni" programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında, İsveç'in NATO üyeliği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Madrid Zirvesi'nde imzalanan üçlü anlaşmayı anımsatarak "Teröriste kucak açana onay veremeyiz" diye konuştu.

Erdoğan, kamu kurumlarına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde "Eskiden kendi görev alanı dışında farklı hadiselerle anılan kurumlarımız, bugün artık vatanımıza yaptıkları müstesna katkılarla gündeme geliyor" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Birleşmiş Milletler’de NATO bünyesinde yürüttüğümüz misyonlarda nerede görev aldıysak hepsinin üstesinden geldik. Ne milletimize ne ordumuza ne de çatısı altında hizmet verdiğimiz uluslararası örgütlerin itibarına halel getirmedik. Kimsenin malına mülküne zarar vermedik. Kimsenin namusuna el uzatmadık.

"İTTİFAKIN AÇIK KAPI POLİTİKASINI DESTEKLİYORUZ"

Hiçbir masumun canına kıymadık. Kimseye haksızlık yapmadık. Bize sığınan hiçbir mazlumu katillerine teslim etmedik. Güvenliğin sağlanması huzurun tesisi, barış ve istikrar ortamının yeniden inşası noktasında hep samimiyetle çaba harcadık. Güney Kore’den Afganistan’da pek çok yerde bu uğurda nice evladımızı şehit verdik. Türkiye’nin NATO ittifakına yaptığı katkıları çok az müttefik yapmıştır. Bu gerçekler ortadayken bir süredir ülkemiz aleyhine sürütülen kampanyaları esefle karşılıyorum.

Yerleşik teamülleri bozma pahasına atılmak istenen adımları gördükçe ittifakın geleceği adına endişe duyuyorum. İttifakın açık kapı politikasını destekliyoruz. Başta terörizmle kararlı mücadele olmak üzere ittifakın temel değerlerine sadakat gösteren herkesi bağrımıza basmaya hazırız.

Finlandiya’nın üyeliğine onay vererek bu duruşumuzu ortaya koyduk. Ama teröristi himaye edenlere, terörle mücadelede gerekli tedbirleri almayanlara da tepkimizi göstermekten çekinmiyoruz. ‘NATO çatısı altında dayanışma sergileyelim’ diyenlerin Türkiye’de darbeye kalkışmış, 40 yılda binlerce insanımızın katili canilere kucak açmasının makul gerekçesi olamaz. Terörle demokrasi yan yana duramaz. İttifakın özü karşılıklı güven ve dayanışmanın tesisidir. Bu olmadan diğer konuları konuşmanın anamı yoktur.

"MADRİD'DE ÜLKEMİZE VERİLEN SÖZLERE RİAYET EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Bize tavsiyede bulunanlar öncelikle şu sorulara açık yürekle cevap vermelidir. Türkiye sokaklarında teröristlerin cirit attığı bir ülkeye nasıl güvenebilir. Terör örgütleri ile arasına mesafe koymayan bir devlet NATO’ya nasıl kaktı yapabilir. Terörizm ile mücadele etmeyen, ittifakın hasımları ile nasıl mücadele edebilir. Biz her işimizde olduğu gibi burada da dürüst davranıyor, gizli gündemle değil şeffaf şekilde hareket ediyoruz.

Madrid’de ülkemize verilen sözlere riayet edilmesini bekliyoruz. Bağcı ile hiçbir işimizin olmadığı tek amacımızın üzüm yemek olduğunu tekrarlamak istiyorum. Salı günü yapılacak liderler zirvesinde tüm bu hususları tekrar ittifak ortaklarımızın dikkatine sunacağız. Ülkemiz ve milletimizin güvenliği için en hayırlı karar neyse onu hayata geçireceğiz”