Yargı ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’e bahane arıyor. Sosyal medyada Erdoğan’ın yer aldığı videolar paylaşan kişiler hakkında soruşturma başlatılacağı açıklandı. SOL Partili Demirdöğen ise sebep olarak tek adam rejimini gösterdi.

Erdoğan’dan ‘para saklama’ suç oldu
Yurttaşlar, Erdoğan'dan para sakladıkları videoları sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mizahı bile yasak. Sosyal medyada başlayan akım çerçevesinde insanlar para sayarken arkada Erdoğan’ın belirdiği videolar paylaştı. Konu Erdoğan’a karşı ‘işlenen suçlar’ olunca anında harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise sözkonusu videolar hakkında soruşturma başlattı. Paylaşımlara ilişkin ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla re’sen soruşturma başlatan Başsavcılık, videoları çeken veya yayınlayan şüphelilerin tespit edilerek yakalanması için Emniyet’e talimat verdi.

Erdoğan, seçildiği günden bu yana ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ davaları ile soruşturmalarında resmen patlama yaşandı. Erdoğan cumhurbaşkanı olduğu 2014’ten bu yana 160 bin 169 soruşturma başlatılırken açılan davalarda ise 3 bin 625 kişi cezalandırıldı. Oysa bu suçtan 2014’te soruşturma sayısı yalnızca 184’tü.

SEBEP TEK ADAM REJİMİ

Hem videolar hakkında başlatılan soruşturmalara hem de ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ davalarının aslında tek adam rejiminin bir göstergesi olduğunu söyleyen SOL Parti İstanbul İl Başkanı Av. Deniz Demirdöğen, BirGün’e değerlendirme yaptı. “Cumhurbaşkanı’na hakaret davaları 2014’te Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasından sonra ciddi şekilde katlandı” diyen Demirdöğen, şunları dile getirdi: “TCK 299 Türkiye’deki tek adam rejiminin inşasında önemli bir kaldıraç noktası oluşturdu. AYM’nin karar verdiği ifade özgürlüğü verilerinde görüyoruz. Çocukların bile yargılandığı bir madde aslında. Buna ilişkin AYM’nin birçok kararı olmasına rağmen, AİHM’nin Vedat Şorli kararında bu kanunun değişmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bütün soruşturmalar hukuk nezdinde yok hükmünde olan 299’uncu madde kapsamında yürütülüyor. Bu davaların yürütülmesi tamamen tek adam rejiminin bir göstergesi. Türkiye’de rejim değişikliği yaşanana dek bu devam edecektir. AKP, Türkiye’deki muhalefet dinamiğinden korkuyor. İktidar her cephede bunu baskı altına almaya çalışıyor. Türkiye’de kendisini ifade eden kesimlere karşı topyekûn bir saldırı içerisinde.”

erdogan-dan-para-saklama-suc-oldu-1064338-1.

***

BİNLERCE KİŞİ YILLARINI ADLİYEDE GEÇİRDİ

Bazı kanun maddeleriyle ilgili soruşturma ve dava sayılarındaki artış ise dikkat çekti. Adalet Bakanlığı’nın istatistiklerine göre ‘halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama’ suçunun düzenlendiği TCK 216 maddesi ile ‘devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar’ın düzenlendiği TCK 301 maddesinde büyük artış görüldü. ‘Terör örgütü üyeliği’ suçunun düzenlendiği TCK 314 maddesinde ise önceki yıla göre 2021’de küçük bir düşüş olsa da binlerce kişi hakkında bu suçtan soruşturma başlatıldı.

erdogan-dan-para-saklama-suc-oldu-1064339-1.