AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbenin ardından diplomatik ilişkilerin koparıldığı Mısır'a 'sıcak mesaj' verdi. Öte yandan Libya’da desteklediği Sarrac’ın istifa kararı almasına sitem etti.

Erdoğan'dan Sarrac’a sitem, Mısır'a sıcak mesaj

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması yapan Mısır’a sıcak mesaj verdi. Erdoğan, “Yunanistan ile yaptığı anlaşma bizi üzmüştür” dedi. Öte yandan Libya’da desteklediği Sarrac’ın istifa kararı almasına sitem etti.

MISIR AÇIKLAMASI

Cuma namazı sonrasında gazetecilere gündeme dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, Yunanistan ile yaşanan Doğu Akdeniz gerilimine değindi. Erdoğan, bu konu üzerinden Mısır’a dikkat çeken sıcak bir mesaj verdi.

Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Burada çok farklı gelişmeler var. Mısır ile istihbari görüşmeler ayrıdır, bizim için engel yoktur, yaparız. Hiçbir açıdan engel yoktur. Ama Yunanistan ile Mısır'ın yaptığı anlaşma bizi üzmüştür. Yunanistan ile Mısır arasındaki bağlar ile bizim Mısır arasındaki bağlar farklıdır” ifadelerini kullandı.

LİBYA: İNŞALLAH GEREKEN İSTİKAMETE DÖNÜŞTÜRÜRÜZ

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın görevi bırakma kararı ile ilgili soruya yanıt veren Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Bu haber bizler için üzüntü verici oldu. Libya'da sayın Serrac ve ekibi bir yerde adeta, darbeci Hafter'in bu adeta işgalinden kurtulma durumuna geldiler. Şimdi ise darbeci Hafter zaten her geçen gün kayıba doğru gidiyor. Eninde sonunda darbeci Hafter kaybedecek. Serrac'ın aldığımız haberleri, bizler de kendilerine bazı haberler ulaştırdık. Bu hafta içerisinde heyetlerimizin Libya Milli Mutabakat Hükümeti ile bazı görüşmeleri olabilir. Görüşmelerle birlikte işi olması gereken istikamete inşallah dönüştürürüz.”

MISIR İLE NE OLMUŞTU?

Atina yönetimi, 9 Haziran'da İtalya, 7 Ağustos'ta ise Mısır ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasındaki MEB anlaşmasına tepki göstererek "İmzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız, sahada ve masada ortaya konacaktır" açıklamasında bulunmuştu.