Erdoğan: Devlet yalan söylemez

Türkiye Tarım ve Orman Şûrası'nda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Ana muhalefetin başındaki çıkıyor zaman zaman bir şeyler söylüyor. Devlet yalan söylemez. Meyve ürünlerinin tamamında kendimize yeter durumda olduğunu göreceğiz. Buğday konusunda yüzde 112 gibi bir oranı üretimde yakaladık. Bunlardan anlamaz. Böyle bir durum var " dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Halkımızın dile getirdiği her düşüncenin başımızın üzerinde yeri vardır. Bizim için değişmez hüküm "Her işinizde istişare ediniz. Uzaktan eleştirmek yerine konuya bizzat dahil olup görüşlerini paylaşan herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Elbette karar almak önemlidir. Asıl mesele alınan kararları takip edip hayata geçmesini sağlamaktır.

Tarım emekçilerimizin hakkını ancak bu şekilde ödeyebiliriz. Şûra kararlarını ortak bir çaba ile hayata geçirmemiz gerekir. Cumhurbaşkanı olarak Türk çiftçisini güçlendiren uygulamaların takipçisi olacağım.

Ziraat Bankamız çiftçilerimizle geniş kapsamlı ve kredide dayanışmayı sürdürecektir. Belki de sizlerle ortaklığa gidecek. İstiyoruz ki biz dışarıdan hayvan ithali yapmayalım. Zaten biliyorsunuz bunun dışında da atılmış çok kararlı adımlar attık. Dünyamız iletişim ve ulaşım teknolojileri ile büyük bir değişim geçiriyor. 15 yıl öncesine kadar üzerinde yeterince durmadığımız birçok mesele insanlığın ana gündem maddeleri haline geldi. Dünyadaki ülkelerin bu sorunlarla yüzleştiğini görüyoruz. İklim değişikliği dünyayı etkiliyor. Tabiat, Batılı büyük şirketler nedeniyle hoyratça kullanılıyor. Su kaynaklarının kıtlaştığı, denizlerin kirlendiği, iklim değişikliğinin yaşandığı ürkütücü bir dönemdeyiz. Geçtiğimiz asırda yer altı kaynakları için mücadelenin aynısı şimdi tarım alanları ve su kaynakları için yaşıyor.Tarım alanları ve su kaynakları zengin ülkelerin istikrarsızlıkla boğuşmanın sebebi budur. Ambarın anahtarı kimdeyse güç de ondadır denir. Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak savunma sanayisinde bağımlı olmak kadar tehlikelidir. Ülkemiz için güvenlik riski oluşturacak hiçbir adıma bugüne kadar izin vermedik, vermeyeceğiz. İktidara geldiğimizden beri orman varlığımızın güçlendirilmesine özel önem veriyoruz.Tarım alanlarımızın miras yoluyla bölünmesini gelin hep birlikte engelleyelim.

Bu parçalanmayı engellersek güç kazanırız. Ülkemize savunmada, sanayide nasıl çağ atlattıysak tarımda da yeniliklere imza attık. Tarımsal destek verdik. Yaptıklarımızı söylüyorum.

Çiftçilerimize 137,7 milyar lira tarımsal destek sağladık.

Ana muhalefetin başındaki çıkıyor zaman zaman bir şeyler söylüyor. Devlet yalan söylemez. Meyve ürünlerinin tamamında kendimize yeter durumda olduğunu göreceğiz. Buğday konusunda yüzde 112 gibi bir oranı üretimde yakaladık. Bunlardan anlamaz. Böyle bir durum var. Tarımsal ürün ihracatımızı 17,7 milyar dolara çıkardık. Tarımda dış ticaret fazlamız yine ciddi bir rakama ulaştık. Modern seralarımızın yüzde 90'nını ihraç ettik.

Dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasını Ankara'da hizmete açtık. Bugün itibari 3400 türüne ait 120 bin örnek vardır. Genç nüfusun köyde yatırım yapması için 'Köye Dönüş Projesi'ni başlattık. Hibe desteğini devreye aldık. Ormanlarımızı da asla ihmal etmedik. Ülkemizin ağaç servetini arttırmak ve korumak için yatırım yaptık. . Bu böylece devam edecek. Bu yıl maalesef bölücü terör örgütü ormanlarımızı yaktığını ifade etti, onlar sakallarımızı keserken biz de onların kolunu kırmaya devam ettik. Malum 11 milyon fidanı ve ağacı tüm Türkiye'de diktik

11 milyon fidanı geleceğe nefes adı altında diktik. Ormanlarımız varsa nefes var, yoksa yok. 11 Kasım’ı ayrıca Millî Ağaçlandırma Günü ilan ettik. Gelecek nesillere daha güzel bir ülke bırakabilir. Ülkemizde öyle bir muhalafet var ki böyle bir hayırlı işe çamur atmaya kalktılar.

Herkesin ufku denizi kadar. Bunların bırakın asırlık, yarım asırlık, çeyrek asırlık projeler üretmeyi yarına dair vizyonları yok. Bunların hepsini hesabını milletimiz soracak. Polemik üretmenin değil eser üretmenin peşinde olduk. Şûradan öne çıkanları paylaşmak istiyorum

Toprak bitki sistemine dayalı tarımsal arazi kullanım planlarını hazırlayacak. Arazi bankacılığı gibi alternatif modelleri devreye alacağız. Tarım arazilerinin bölünmesi sorununa kalıcı çözüm getireceğiz. Kadın ve genç girişimcilerimizi destekliyoruz. Kırmızı et sektöründe küçükbaş hayvan sektörünün payını arttıracağız. Kırmızı et sektörünü hafife almayacağız. Yerli ırkların muhafazasına ve ıslahına yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz. Özellikle süt ürünlerin ihracatının arttırılması ve yerli üretimin tüketimine dikkat edeceğiz. Su Kanunu çıkaracağız. Tarım ve Orman mevzuatını sadeleştireceğiz. Gıda kaybına ilişkin düzenleme yapacağız. Şûrada bunların dışında daha pek çok teklif çıktı. Bunların hepsini de birer birer hayata geçireceğiz. 2020 yılına ait bazı müjdeleri de paylaşmak istiyoruz. Besicilere verdiğimiz önemi biliyorsunuz. Besilik hayvan almayacağız. Su ürünleri konusunda kanun değişikliği Meclis tarafından kabul edildi. Balık yetiştiricilere destekler ödendi.

Ormancılık faaliyetinde çalışan vatandaşlarımızın güvenli, sağlıklı ve konforlu barınmalarını sağlayacağız. Prefabrik evler edinebilmeleri için yüzde 20 hibe vereceğiz. 1000 köye 100 tıbbı aromatik bitki bahçesi kurmak istiyoruz. Elektrikli traktörün ardından kendi yürür ilaç makinesini hallettik. Sertifikalı tohum üretimimizi yüzde beş arttırmayı planlıyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk defa sofralık zeytini fark ödemesi desteği kapsamına aldık. Sofralık zeytinin kilosuna 15 kuruş destek vereceğiz. Küçükbaş hayvan varlığını arttırma konusunda girişimlerimiz olacak. Bu proje kapsamında sürüye katılan hayvan başına ilave yüz lira destek vereceğiz. Tavukçuluk üretimini garanti altına alacak sistemi kurduk. Bu damızlıklar kullanılarak 30 milyon tavuk üretilecek. Çay üretimini destekleyeceğiz.

Doğal kaynaklarımızı korumaya devam edeceğiz. Orman varlığımızı arttıracağız. Araç sayımızı 840 binden 856’ya çıkarmayı hedefliyoruz. Sorumluluğumuzun milletimize karşı olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz. Milletimiz için ter dökmeye devam edeceğiz."

cukurda-defineci-avi-540867-1.