Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Sivas Katliamı'nın kaçakken ölen firari sanığı Cafer Erçakmak’ı kastederek yaptığı...

CAFER ERÇAKMAK'I SAVUNAN ERDOĞAN'A TEPKİ:
Erdoğan gerçekleri saptırıyor 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Sivas Katliamı'nın kaçakken ölen firari sanığı Cafer Erçakmak’ı kastederek yaptığı “Durun, diyen, engellemeye çalışan insanı medya kurban seçti. Şu anda ölü, ölüyü yargılıyorlar” değerlendirmesine, kıyımdan yaralı kurtulan yazar Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin’den kinayeli yorum geldi.

Gazeteport haber portalına konuşan Oğul Nesin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Birincisi fotoğraf (Erçakmak’ın Aziz Nesin’i itfaiye aracının üzerinden atmaya çalışırken). İkincisi, babamın bu konuda beyanı: ‘Başsavcı soruyor bana; kimden şikâyetçisin? Şöyle yanıt bekliyor benden: Efendim, itfaiye merdivenlerinden inerken beni döven itfaiye erinden şikâyetçiyim. Başka? Beni yere atıp sürükleyen, başımdan yaralayan ve bindirdikleri arabada döven polisten... Başka? Beni döven encümen üyesi o sakallı adamdan. Böylece figüranlık oyunu tamamlanmış, oynanan oyun bitmiş ve perde kapanmış olacak. Ama benim derdim, bu kanlı senaryoyu yazmış olanlarla. Bu senaryoyu kim yazdı? ’Öte yandan Ahmet Turan Alkan’ın 17 Temmuz 2011’de Zaman gazetesinde çıkan Cafer Erçakmak lehine bir yazısı var. Bu durumda en iyimser tablo şöyle çıkıyor: Cafer Erçakmak başlangıçta en iyi niyetle güruhu engellemeye çalışırken daha sonra psikolojisi bozulmuş, tam tersine kendisi güruhtan etkilenmiş ve sonuç olarak Aziz Nesin’i döverek kalabalığa teslim etmeye çalışmıştır.”

SANIKLARI GETİR(E)MEYEN İKTİDİAR

Mağdur ailelerin avukatlardan Şenal Sarıhan da, Erçakmak ile ilgili kanıtların uzakta olmadığını, dava dosyası açılıp bakıldığında her şeyin görülebileceğini vurguladı. Sarıhan “Bu şahıs ‘durun, yapmayın’ diyen değil, aksine teşvik, tahrik eden, eylemlerin sürdürülmesinin başında olan bir kişiydi” dedi. Erçakmak’ın yakalanamadığına dikkat çeken Sarıhan, “Yargılanmış, ceza almış kişileri Türkiye’ye getirip adalete teslim edemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

Zamanaşımının gerekçesi:
Sadece eyleme katılmışlar

Sİvas Katliamı ile ilgili olarak yargılanan 7 sanık hakkında düşen davanın gerekçeli kararı açıklandı. Sivas Davası'ndaki zamanaşımı kararının gerekçeli kararını açıklayan, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, adeta katliam sanıklarını akladı.

Kararda, "Sadece izinsiz gösteriden yargılandılar" denilirken, zanlıların polis kamerasında tespit edilemediği de vurgulandı. Gerekçeli kararda sanıkların Sivas'taki otel yangınıyla bir ilgisinin olmadığı sadece eyleme katıldıkları iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen şenliklere katılan

33 aydın, yetkililerin müdahale etmeyerek izlemeyi tercih ettiği gerici güçlerin saldırısına uğramıştı. Yazar, aydın ve sanatçıların kaldığı otel linç kitlesi tarafından yakılmış,

33 aydın ve 2 otel görevlisi yanarak yada dumandan zehirlenerek can vermişti.