Ankara’nın Soçi sınırlarına dönmesi için Şam yönetimine verdiği süre doluyor. Bölgede gerilim tırmanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib’de hava sahasını kullanamıyor oluşumuza çare bulacağız” açıklamasında bulundu

Erdoğan, hava  sahasını açma derdinde

POLİTİKA SERVİSİ

Cihatcıların kontrolündeki İdlib’de çatışmalar sürerken, Suriye devlet televizyonu Suriye ordusunun Dadih köyü üzerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait insansız bir hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Bölgedeki krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “En büyük sıkıntımız hava sahasını kullanamıyor oluşumuzdur. Yakında buna da bir hal çaresi bulacağız” dedi. Öte yandan Erdoğan’ın Soçi sınırlarına dönmesi için şubat sonuna kadar Şam Yönetimi’ne verdiği süre doluyor. Şam’ın geri adım atmaması durumunda Ankara’nın alacağı tavır ise merak konusu.

Karşılıklı zirve baskısı

İdlib kriziyle gerilen Ankara-Moskova hattından da karşılıklı hamleler geliyor. 5 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Almanya Başbakanı Merkel, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un bir araya gelmesiyle planlanan dörtlü zirveye ilişkin belirsizlik sürüyor. Moskova’nın Fransa ve Almanya ile masaya oturmanın gündemlerinde olmadığını açıklamasının ardından dün de Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya, Türkiye ve İran arasında olası bir zirvenin sinyalini verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise konuya ilişkin “Biz 4’lü zirveye ev sahipliği yapmaya hazırız. Zemin oluştuğu zaman da yine 3’lü zirveyi yapabiliriz. Ama öncelikle iki liderin mutabık kaldığı konu önce ikili görüşme” ifadelerini kullandı. Rusya’dan dün akşam saatlerinde gelen bir heyet de konuya ilişkin Ankara’da temaslarda bulundu.

Ellerinde patriot yok

Partisinin Meclis grup toplantısında açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Biz bu coğrafyanın misafiri değil ev sahibiyiz” ifadelerini kullandı. “Gözlem kulelerimizi kuşatanlara verdiğimiz süre doluyor. İdlib’de en küçük bir geri adım atmayacağız” diyen Erdoğan, ABD’den patriot alınacağı yönündeki iddiaları da değerlendirdi. Erdoğan, “Biz teklifimizi yaptık. ‘Eğer bize Patriot gönderecekseniz, biz sizden de Patriot alabiliriz.’ Ama şu anda benim aldığım istihbarat ise verebilecekleri bir Patriot yok” şeklinde konuştu.

***

Ankara, Moskova ile anlaşmak zorunda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hava savunma sahasını kullanma konusunda bir çare bulacağız şeklindeki açıklamasını değerlendiren Emekli Hava Korgenerali Erdoğan Karakuş, Türkiye’nin zayiat vermemek için Rusya ile uzlaşmak zorunda kalacağını vurguladı.

Erdoğan’ın Şam yönetimine verdiği sürenin dolmak üzere olduğunu hatırlatan Karakuş, “Türkiye’nin ABD’den Patriot isteği söz konusu oldu, ama ABD’den pek ses çıkmadı. İspanya’dan Patriot geleceği gibi birtakım söylentiler de var. Çünkü İspanyollarla bir anlaşmamız var. Hava savunma silahlarını beraber yapıyoruz. Şu anda İspanyollar o yüzden bize yakınlık gösteriyor” dedi. “Burada önemli olan Ruslarla anlaşmanın söz konusu olduğu. Türkiye’nin daha önce Rusya’nın uçağını düşürmesi nedeniyle Moskova’nın Ankara’ya ahı var” diyen Karakuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya, Türk uçakları herhangi bir şekilde Suriye hava sahasına girerse düşürür. Bunu hem kendisinin uçurduğu hava savunma uçaklarıyla hem de yerdeki hava savunma sistemlerine bakarak anlıyoruz. Tabii bazıları ‘İsrail bölgeye giriyor-çıkıyor hiçbir şey olmuyor’ diyorlar. Oysa İsrail’e sataşma konusunda Rusların bir hevesi yok ve İsrail uçaklarına müsaade ediyorlar. Tabii F-16’yı düşürmek de öyle kolay değil ama ne olursa olsun Türkiye de öyle bir zayiat verilmemesi için Ruslarla bir uzlaşıya varacak gibi görülüyor.”

***

Libya’ya ‘militan’ gönderiyorlar

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türkiye’nin desteğiyle Libya’ya ‘yabancı militan’ gönderildiğini söyledi.

Rusya Toplum Odası’nda konuşan Bogdanov, BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame’nin ateşkes anlaşmasının taslağını Rusya’ya verdiğini ifade etti. Bogdanov, taslak metinde yabancı terörist ve militanlardan bahsedilmediğini ancak BM Güvenlik Konseyi’ndeki uzman grubunun Libya’ya düzenli olarak terörist ve militan gönderildiğini tespit ettiğini belirtti. Bogdanov, Rusya’nın terörist ve militanların Türkiye’nin desteğiyle gönderildiğini belirlediğini kaydetti.