Erdoğan, Trump’ın Cumhurbaşkanlığı korumalarına dair kararlar için ‘üzgün olduğunu söylediğini’ iddia etti, Beyaz Saray ise yalanladı

Erdoğan iddia etti Beyaz Saray yalanladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayında Washington Büyükelçiliği önünde korumaları ve protestocular arasında yaşanan olaylarla ilgili Trump’ın geçen hafta kendisini aradığını ve üzgün olduğunu söylediğini belirtti. Beyaz Saray ise Erdoğan’ın sözlerini yalanladı.

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Erdoğan, PBS kanalında yayınlanan ‘News Hour’ programının yapımcısı Judy Woodruff’a mülakat verdi. ABD’de, geçen mayıs ayında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansı önünde yaşanan olaylarla ilgili geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisini aradığını, bu konuda üzgün olduğunu ve konuyu takip edeceğini söylediğini belirtti.

“Sayın Trump’la perşembe günü bu konuları samimi bir şekilde konuşacağız” diyen Erdoğan, adaletin en kısa sürede yerine gelmesini beklediğini vurguladı.

Beyaz Saray: Özür yoktu
The Guardian gazetesi ise Erdoğan’ın bu açıklamaları üzerine, Trump’ın özür dileyip dilemediğini Beyaz Saray’a sordu. Gazeteye konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Erdoğan-Trump görüşmesi için “Çok çeşitli konuları ele aldılar ama bir özür yoktu” dedi.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı’nın resmi Twitter hesabından paylaşılan bilgiye göre Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres tarafından heyet üyeleri onuruna verilen yemeğe katıldı. Yemekten paylaşılan bir fotoğrafta ABD Başkanı Trump’ın Erdoğan’ın yanına da geldiği ve bir görüşme gerçekleştiği görülüyor. Görüşmenin içeriğine ilişkin ise bir bilgi yok.

İki ismin önündeki sorunlar
Erdoğan, kritik Trump görüşmesini ise yarın yapacak. İki liderin masasında mevcut olan bir dizi sorun şöyle:

Sarraf ve Çağlayan dosyası: Görüşmede en kritik gündem maddelerinden biri ABD’de 1,5 yıldır tutuklu bulunan Rıza Sarraf ve dosyaya eklenen Zafer Çağlayan üzerinden olacak. Davaya ayrıca Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan da dahil edilmişti.

Koruma krizi: Geçen mayıs ayında Erdoğan’ın korumaları, Türkiye Büyükelçiliği rezidansı önünde Cumhurbaşkanı’nı protesto eden göstericilere saldırmıştı. ABD’de haklarında yakalama kararı çıkarılan korumalar ülkeye bu kez gidemedi. Ayrıca ABD Erdoğan’ın korumalarına silah da satmıyor.

Gülen’in iadesi: ABD ile yapılan görüşmelerde bir süredir değişmeyen ana gündem maddesi olan Fethullah Gülen’in iadesinin bu görüşmede de gündeme gelmesi bekleniyor.

Kürdistan referandumu: Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin haftaya pazartesi yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu, iki liderin masasında önemli bir yere sahip.

Suriye ve YPG: Yine uzunca bir süredir yapılan görüşmelerdeki başlıca konu olan Suriye, bu görüşmede de gündeme gelecek. Erdoğan, ABD’den YPG’ye desteğin kesilmesini isteyecek.

S-400: Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alma kararıyla ilgili ABD Savunma Bakanlığı’ndan daha önce yapılan bir açıklamada ABD tarafının endişeli olduğu belirtilmişti. NATO üyesi Türkiye’nin bu işbirliği tartışma yaratmaya devam edecek konular arasında yer alıyor.

***

Saray’dan Macron’a gönderme
Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter hesabı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik gönderme içeren bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı’nın Fransızca Twitter hesabından yayınlanan ve Erdoğan ile Macron’un önceki gün New York’ta gerçekleşen görüşmesinin fotoğrafı paylaşılan mesajda, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ile görüşmek bir değerdir” ifadesine yer verildi.

Macron, Fransız Le Point dergisine geçen ay verdiği mülakatta, “Dünya liderliği o kadar havalı değil, Erdoğan’la 10 günde bir konuşmak zorundayım” diye konuşmuştu. Erdoğan ise Macron’un açıklamasına ilişkin, “Benim bildiğim tek şey var: Görüşme talebinde bulunduklarına göre, ben görüşme talebini reddetmeyi arzu etmem çünkü dostları çoğaltmak isterim ve bize olumsuz nazarla bakanları da azaltmak isterim. Fakat ben o dergiye verilende bir olumsuzluk değil tam aksine Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’yla görüşmenin onlar için bir artı değer olduğunu düşünürüm” ifadelerini kullanmıştı.