AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın defalarca altını çizdiği kültür alanındaki hegemonya boşluğunun vakıf yoluyla kapatılması hedefleniyor. Ancak vakıf yönetimindeki isimler çok umut vermedi.

Erdoğan’ın ‘eksik kaldık’ dediği alan vakıfla doldurulacak: Emirle hegemonya inşası

Politika Servisi

İktidar kültürel alanda yaşadığı başarısızlığı gidermek için yeni yollar deniyor. Bunlardan biri de bu alanda faaliyet gösterecek vakfın kurulması oldu. Resmi Gazete’de dün yayımlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ilanına göre, merkezi İstanbul’da olan “Yeni Sanat Vakfı” kuruldu.

HEPSİ TANIDIK İSİMLER

TRT’ye yaptığı dizi ve programlarla bilinen yapımcısı Mustafa Fener’in, 90 bin TL mal varlığı ile kurduğu vakfın yönetiminde çok sayıda AKP’li tanıdık isim var. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, eski Beyoğlu Belediye Başkanı ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, karikatürist, oyuncu ilk elden öne çıkan isimler. Vakfın yönetimde iş insanlarına da yer açılmış. Burada yandaş şirketler tercih edildi. Kamu kurumlarından aldıkları pek çok ihalelerle dikkat çeken Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy ve Kalyon İnşaat’ın yönetim kurulu üyesi Mehmet Kalyoncu da yönetim kurulunun diğer isimleri.

AMACINI ERDOĞAN TAYİN ETTİ

Vakıf senedinin amaç bölümü Erdoğan’ın talimatıyla şu şekilde yazıldı: “Kadim medeniyetimizin yapıtaşları ve değerleriyle beslenen evrensel bir kültür sanat anlayışından güç alarak, eğitim ve üretim odaklı yaklaşımı ile Türkiye’nin kültürel sanat ekonomisine katkı sağlamak ve vakıf senedinde yazılı diğer amaçları gerçekleştirmek.”
Yukarıda görüldüğü gibi vakıf işin sadece sanat boyutu ile değil aynı zamanda ekonomisiyle de ilgilenecek.

BU İSİMLERLE ZOR

Vakıf yönetiminde bugüne kadar AKP’nin her etkinliğinde boy gösteren isimler yer alıyor. Son derece başarısız ve etkisiz ama dev bütçeli yapımlara imza attılar. Anlaşılan o ki kurulan vakıfla birlikte bu iş biraz daha sistemli hale gelecek. Vakfın, iktidarın kültürel hegemonya kurmasına yardım edemeyeceği çok açık. Bununla birlikte yapılacak etkinliklerin niteliği ve bütçeleri dikkatle takip edilmeyi hak ediyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekim ayı başında bir açılışta yaptığı konuşmada özetle şunları söylemişti: “Fikrî iktidarımızı hâlâ tesis edemedik. Hiç kimsenin bu fikri iktidar arayışından rahatsız olmaması gerekir. Gerçek iktidarın, fikri iktidar olduğunu biliyoruz. Şahsen bu konuda kendimi biraz mahzun hissediyorum. Samimi bir muhasebeyle, 18 yılda her alanda tarihi eserlere, hizmetlerle imza attığımızı ama eğitim ve öğretimde, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum.”