CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit torun, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ceza verilen karar öncesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte dar bir ekibin toplantı yapıp yapmadığını sordu. Torun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, “Esenboğa Havalimanı’nda bir toplantı yapılmış mıdır? Yapıldıysa gündemi nedir?” sorularını yöneltti.

"Erdoğan’ın İmamoğlu zirvesi" iddiası TBMM gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilen duruşmadan bir gün önce, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, dava ile ilgili toplantı yapıldığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Torun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, söz konusu toplantının doğru olup olmadığını sordu. Torun, “İmamoğlu duruşmasında, senaryosu sarayda yazılan bir tiyatro sergilenmiştir. Bu herkesin bildiği bir gerçektir ve tarihe utanç vesikası olarak geçecektir” dedi.

Basında yer alan iddialar hakkında açıklama yapılmadığına dikkat çeken Torun, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu hakkında, 14 Aralık 2022 tarihinde, Cumhuriyet tarihimize kara bir leke olarak geçen kararla, 2 yıl 7 ay hapis ve siyasi yasak cezası verilmiştir. Söz konusu kararın açıklanmasından bir gün önce, 13 Aralık 2022 tarihinde Esenboğa Havalimanı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, Ekrem İmamoğlu davası ile ilgili özel bir toplantı yapıldığı yönündeki iddialar basına yansımış, ancak bu iddialar hakkında Cumhurbaşkanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

“SENARYOSU SARAYDA YAZILAN BİR TİYATRO SERGİLENMİŞTİR”

Torun, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Sükût ikrardan gelir. Saray ahalisi günlerdir bu skandala karşı suskun. Neden susuyorsunuz? Veremeyecek hesabınız mı var? Toplumun sorunları için mesai harcayıp toplantı yapmanız gerekirken, seçilmiş belediye başkanımıza karşı kumpas mı kuruyorsunuz? Ne yaparsanız yapın, hangi tuzağı kurarsanız kurun başaramayacaksınız. Ekrem İmamoğlu hakkındaki duruşmada, senaryosu sarayda yazılan bir tiyatro sergilenmiştir. Bu herkesin bildiği bir gerçektir ve tarihe utanç vesikası olarak geçecektir” ifadelerini kullandı.

FUAT OKTAY'A SORULAR

Torun önergesinde, Oktay’a şu soruları yöneltti:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, 13 Aralık 2022 tarihinde, Esenboğa Havalimanı’nda bir toplantı yapılmış mıdır? Yapıldıysa gündemi nedir? Söz konusu toplantıda, 14 Aralık 2022’de görülen Ekrem İmamoğlu davası gündeme gelmiş midir? Cumhurbaşkanlığı bünyesinde, siyasilere yönelik yargı süreçleri ile ilgili toplantılar yapılması rutin bir işlem midir, daha önce de bu kapsamda toplantılar yapılmış mıdır?”

NE OLMUŞTU?

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Genel Başkan Yardımcıları Hamza Dağ ve Mustafa Şen ile seçim kampanyasından sorumlu olan Prof. Ertan Aydın’la İmamoğlu gündemiyle karardan bir gün önce bir araya geldiğini yazdı.

Saymaz'ın iddiasına göre, Erdoğan, İmamoğlu'na verilecek olası yasağa ilişkin, “İmamoğlu ceza alırsa bizi nasıl etkiler?” diye sordu. Topkantıda bulunan Prof. Ertan Aydın'ın ise Erdoğan'a “İnşallah böyle bir şey olmaz. Bu karar çok aleyhimize olur” diye yanıt verdi. Toplantıda bulunan İbrahim Kalın ve Ömer Çelik ise herhangi bir yorum yapmadı.

Saymaz, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mahkemesi görülmeden bir gün önce yapılan zirveye bir bakanın da katıldığını yazdı.