AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadın cinayetleri davalarında ‘kravat indirimini’ kaldıracaklarını söyledi, cezaların artırılacağını duyurdu. Av. Gülbahar: Önce var olan Anayasa’nın, yasaların uygulanması gerekiyor.

Erdoğan'ın kadın cinayetleri davalarına ilişkin açıklamalarına tepki: Siz önce var olan yasaları uygulatın

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yeni bir paket hazırladıklarını açıkladı. Ülkedeki kadın cinayetleri oranının pek çok Avrupa ülkesinden düşük olduğunu iddia eden Erdoğan, kadın örgütlerini de hedef gösterdi.

‘KRAVATA İNDİRİM OLMAZ’

Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 4. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı reform paketinin taslağının hazır olduğunu, paketin en kısa sürede TBMM gündemine getirileceğini duyurdu. Erdoğan, paketle ilgili şu bilgileri verdi:

“Yeni düzenlemeyle artık kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecektir. Sadece takım elbise giyip kravat takarak, ellerini önünde birleştirip başını yana eğerek sergilenen tiyatrovari görüntüler, takdiri indirim gerekçesi olmayacaktır.

Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve eziyet gibi suçlar, kadına karşı işlenmişse cezalar daha da artırılacaktır. Nikâhlı veya boşanmış eşe karşı işlenen tehdit suçlarına verilecek cezaların da alt sınırı 6 aydan 9 aya çıkarılacaktır. Fiziken veya iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ısrarlı takip eylemleri, artık cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapisle sonuçlanacak bir suç olarak işlem görecektir. Belli durumlarda bu suç için tutuklama kararı da verilebilecektir. Aynı şekilde eşe veya boşanılan eşe karşı işlenen kasten yaralama suçları da katalog suç düzenlemesine dahil edilerek tutuklama kararları kolaylaştırılacaktır.”

Konuşmasının devamında kadın örgütlerini hedef alan Erdoğan, CHP’nin içinde yaşanan taciz, tecavüz olaylarının görmezden gelindiğini öne sürerek, “Nerede bu kadın dernekleri? Niye görünmezler? İlla kendi zihniyetlerinden mi olacak? Niçin gitmiyorsunuz adalet saraylarının önlerine? Çünkü onların cibilliyetleri bozuk” dedi.

KADINLARDAN TEPKİ

Hem açıklanan düzenlemelere hem de Erdoğan’ın kadın örgütlerini hedef alan açıklamalarına kadınlardan yanıt gecikmedi. Kadın Savunması, Twitter’dan şu paylaşımı yaptı: “İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek şiddeti önleyemezsin! Kadın örgütlerini hedef göstererek şiddeti önleyemezsin!”

UCUZ PROPAGANDA

EŞİK Platformu’ndan Avukat Hülya Gülbahar ise BirGün’e yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın Türkiye kadın hareketine hakaret anlamına gelen sözlerine tepki gösterdi: "Türkiye kadın hareketi her siyasi görüşten kadını kapsayan, dünyanın en güçlü toplumsal hareketlerinden biridir. 2015 yılında Adil Gür’ün yaptığı araştırma, Türkiye’de kadınların yüzde 86’sının kadın örgütlerine güvendiğini ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı’nın kongresinde konuştuğu KADEM de bu güvenden yararlanmak için oluşturulmuş bir kadın örgütü. Siyasilerin kadınları birbirine düşürmek için kadınların bir kesimine hakaretamiz ifadelerde bulunmasına, öncelikle kendi partisindeki kadınlar itiraz etmeli."

Gülbahar, yapılmak istenen düzenlemeleri ise şöyle eleştirdi: “Yasalarla oynamak ucuz propaganda yöntemi. Önce var olan anayasa maddelerinin, yasaların uygulanması gerek. Yasaları uygulamayanlar, yasa yapma hakkını kaybeder. Israrlı takip suç olacakmış! TCK 96’ncı madde 2005’ten beri orada duruyor ama uygulanmıyor. Neden? Israrlı takip adı üzerinde, musallat olmadır, sistematik şiddettir, işkence/eziyet suçunu oluşturur. Israrlı takip için TCK 96. maddedeki 2-5 yıl hapis cezasını uygulamayıp, daha düşük cezalı yeni bir madde yazmak neyi çözecek?"