Başbakan Erdoğan, 'kamusal alan'ı kendi açısında tarif etti: Kamusal alan, devlet alanı değildir. Başbakan Erdoğan: Kamu kavramı hiçbir zaman yekpare bir t

'Kamusal alan' özgürlüğe engel

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yasama yılının son grup toplantısında, NATO toplantısı sırasında eşinin Cumhurbaşkanı tarafından verilen resepsiyona davet edilmemesi nedeniyle krize neden olan ''kamusal alan'' konusunu tartışmaya açtı.Kamusal alan konusunda geçtiğimiz hafta açıklama yapan YÖK Başkanı Eroğan Teziç'e sert çıkan Başbakan Erdoğan, ''Kamu kavramı hiçbir zaman yekpare bir topluluğu ifade etmez. Bazılarının sandığı gibi bir devlet alanı değildir'' dedi.

KENDİ TANIMINI YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis tatile girmeden son kez topladığı AKP Meclis Grup toplantısında uzun süredir üzerinde çalıştığı kamusal alan konusunda kendisi ve partisinin tanımını ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e isim vermeden eleştirin Başbakan Erdoğan, ''Ülkemizde bu kavramın belli bir mesafeyle irtibatlandırılması gayreti içinde olanlar çıkabilir. Onlara söyleyecek sözüm yok. Özgürlükleri genişletici bir kavram olarak ortaya çıkan ''kamusal alan''ın özgürlüklerin önüne bir engel gibi çıkarılması üzerinde duruyorum. Kamu kavramı hiçbir zaman yekpare bir topluluğu ifade etmez. İçinde yaygın, genel birtakım temayüller taşısa da, tek tek fikirlerden oluşmaz. Kamusal alan farklı bir eylemin, farklı toplumsal kesimlerin medeni ve demokratik bir biçimde bulunmalarına, yarışmalarına imkan veren bir alandır. Özgürlüklerin hayata geçirildiği alandır. Yokedildiği alan değildir. İnsanların birlikte, birbireiyle etkileşerek yaşadığı her türlü farklılığın kendine hayat bulduğu bir alandır.''dedi.

Başbakan Erdoğan, kamusal alan konusunda sözlerini şöyle sürdürdü :

''Özel alana iyi dikkat etmemiz lazım. Evimiz özgürlük tartışmasının alanı değildir. Tartışmanın yaşanması gereken alan kamusal alandır. Demokrasi, medeni ve serbest yarışmayı kamusal alanda öngörür. Kamusal alanda medeni ve sürekli yürüyen tartışmayla toplum tarafından tayin edilmesini gerektirir. Kamusal alanı insanlarla, renklerle, farklılıklara, özgürlüklerle donatılmış hale getirmek mecburiyetindeyiz.''

Erdoğan, tanımı yaptıktan sonra bu kez eleştiri oklarını YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e çevirdi. Teziç'in kamusal alan konusunda geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalara yanıt veren Erdoğan, ''Türkiye'de yapılan yanlış, kamusal alanın mekan üzerinden tanımlanmasıdır. Kamusal alan bazılarının sandığı gibi devlet alanı değildir. Canlı ve özgür kamusal alanının inşası, toplumsal sinerjiye yol açacaktır. Türkiye zincirlerinden bu sinerjiyle kurtulacaktır. Başka Türkiye yok inancımıza destek verecek şekilde herkesi katkıda bulunmaya çağırıyorum. Siyaseti kötürümleştirecek yaklaşımlardan uzak durmalıyız. Halkımızın gerçek taleplerini karşılamak zorundayız. Gerçek hiç birimizin tekelinde değildir. ''eleştirisinde bulundu.

VEKİLLERE ÜLTİMATOM

Başbakan Erdoğan yorucu bir yasama dönemini geride bırakttıklarını belirterek, milletvekillerine yaz tatilinde halkın arasına karışmaları talimatı verdi. Erdoğan, vekillere ''Milletimizin vicdanı her zaman yaslanacağınız yerdir. Sizler, seçim bölgelerine gideceksiniz. Hiç yüksünmeden, halkın vicdanına yaslanın, halkın içine karışın, ellerini tutun ki, onlardan enerji alın. Gözlerinin içine bakın. İnsanımızın gözüne bakarsanız, samimiyet ve dürüstlüğü görürsünüz. Dostluğunuzu ve samimiyetinizi gösterin. Böbürlenmeyelim, araya mesafe koymayalım.'' Uyarısında bulundu.

Birgün - Ankara