Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs ziyaretinde ‘iki devletli çözüm’ açıklamalarına AB ve ABD’den tepki geldi. Konu BM Güvenlik Konseyi’ne taşınacak.

Erdoğan’ın Kıbrıs tutumu BM gündemine alınacak

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin teşkilatlarıyla video konferansla gerçekleştirilen bayramlaşma programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Artık bizim için kuzey-güney Kıbrıs yoktur” diyen Erdoğan, “Kıbrıs Türk Devleti'nin kısa zamanda geniş bir tanınırlığa kavuşması için her türlü gayreti göstereceğiz” dedi. “1963'ten itibaren Kıbrıs Türklerine katliam dahil her türlü haksızlığı yapan bunlardı” diyen Erdoğan, “Türkiye'nin gösterdiği iyi niyete rağmen aleyhimize çalışan Rumlardı. Masadan kaçan Rumlardı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs Harekatı için hafta başında gittiği Kuzey Kıbrıs'taki açıklamalarına AB, ABD ve Fransa'dan tepki gelirken, Kıbrıs Rum kesimi ve Fransa konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağını duyurdu.

Fransa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Kıbrıs için "iki devletli çözüm" sözleriyle provokasyon yapmakla suçladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Fransa, koordineli olmayan ve provokasyon teşkil eden bu tek taraflı adımdan derin üzüntü duymaktadır" denildi. Açıklamada ayrıca Erdoğan'ın açıklamasıyla ilgili olarak, "Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümü için müzakerelerin acilen yeniden başlatılması için gerekli olan güvenin yeniden tesis edilmesi çabalarına zarar veriyor" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, bu ay BM Güvenlik Konseyi'ne başkanlık eden Fransa'nın konuyu bugün konseyde gündeme getireceğini belirtti. Açıklamada, "Fransa, iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyona dayanan, iki topluma siyasi eşitliklerinin tam garantisini sunan BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan çerçeveye bağlılığını teyit ediyor" denildi.

PROVOKATİF VE KABUL EDİLEMEZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan açıklamada, "ABD, Kıbrıslı Türklerin, Türkiye tarafından desteklenen tutumunu provokatif, kabul edilemez ve krizi çözmek için yapıcı görüşmelere katılma sorumluluğuyla bağdaşmayan bir tutum olarak görüyor" ifadesini kullandı.

Blinken, Tatar ve Erdoğan'ın açıklamalarının Kapalı Maraş bölgesinin net bir şekilde Birleşmiş Milletler (BM) sorumluluğunda olduğunu kabul eden BM kararlarını ihlal ettiğine dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Kıbrıslı Türkler ve Türkiye'den bugün açıklanan karar ve 2020 Ekim ayından bu yana atılan adımlardan geri dönmesini talep ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs ziyareti sırasında kapalı Maraş bölgesine yönelik açıklamalarına ek olarak adada iki devletli çözüm önerisini bir kez daha tekrarlamıştı.

SARAY İÇİN 14 MİLYON TL KAYNAK

Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a yapacaklarını açıkladığı söz konusu külliyenin ayrıntıları ortaya çıktı. Külliye, mart ayı başında imzalanan Türkiye-KKTC Mali İşbirliği Antlaşması Eylem Planı’nda yer almış ve o anlaşmada KKTC Cumhurbaşkanlığı için yeni bir cumhurbaşkanlığı sarayı yapılacağı ortaya çıkmıştı. Külliye için Türkiye Cumhuriyeti, 14 milyon TL kaynak ayırdı.