Meclis’e sunulan ek bütçede Erdoğan’ın maaşına yapılan zammın yanı sıra, dikkat çekici bir detay da kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için ayrılan ödenek oldu. Şimdiye kadar bütçeden 21 milyar TL kullanılan KKM’ler için, 40 milyar TL kaynak ayrıldı. BirGün yazarı Aziz Çelik, “Bu para ne demek biliyor musunuz? 2 bin 500 liradan 1 milyon 334 bin emeklinin bir yıllık emekli aylığı” yorumunu yaptı.

Erdoğan’ın maaşıyla tartışılmıştı: Ek bütçede dikkat çeken KKM detayı

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan ‘2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, dün akşam (20 Haziran) TBMM Başkanlığına sunuldu.

Ek bütçede Erdoğan’ın maaşının yüzde 40,4 zam yapılarak 141 bin 453 TL’ye yükseltilmesinin yanı sıra, dikkat çeken bir detay daha yer aldı.

Ek bütçe teklifinde kur korumalı mevduat hesaplarına (KKM) sağlanan Hazine garantisi için 40 milyar TL ödenek ayrıldı.

KKM modeli, 21 Aralık’ta devreye sokulmuş ve dolarda suni bir gerileme yaratmıştı. Mevduatlarını TL’de tutan hesap sahiplerini kur artışı üzerinden Hazine’den kâr ettirmeye dayalı bu enstrüman için bütçeden Mart ayında 11,7 milyar TL, Nisan ayında 4,6 milyar TL ve Mayıs ayında da 4,8 milyar TL olmak üzere toplam 21,1 milyar TL tutarında ödeme yapılmıştı.

Meclis’e sunulan yeni ek bütçe teklifinde, KKM’ler için şu ana kadar ödenen meblağın 2 katı ayrılmış oldu.

BirGün yazarı Aziz Çelik, Twitter’dan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kur Korumalı Mevduatlar için (rantiye için) ek bütçeye 40 milyar lira ödenek konmuş. Bu para ne demek biliyor musunuz? 2 bin 500 liradan 1 milyon 334 bin emeklinin bir yıllık emekli aylığı!” yorumunda bulundu.

İŞVEREN PRİM TEŞVİKİ İÇİN 13,8 MİLYAR TL

Ek bütçede ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu’na işveren prim teşviki karşılığı yapılan ödemeler için 13,8 milyar, SGK'nın açığının finansmanı için 86,3 milyar, üniversite hastanelerinin silinen borçları için SGK'ya 1,3 milyar, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yol yapım giderleri için 16,3 milyar lira, trafik garanti ve katkı payı ödemeleri için 5,6 milyar lira, yolların bakım ve onarım giderleri için 4,7 milyar lira, Sağlık Bakanlığı’na şehir hastanelerinin kirası için 3,6 milyar lira, hastane yapımları için 3.9 milyar TL ek ödenek aktarılacak.