Erdoğan'ın talimatıyla bir faiz indirimi daha

Ekonomi Servisi

Merkez Bankası (MB) politika faizini 150 baz puan indirerek, yüzde 12'den yüzde 10,5'e düşürdü. Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, kasım toplantısında da benzer bir adım atılacağı ve faiz indirim döngüsünün sona erdirileceği bildirildi. Açıklamada, “MB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" denildi.

MB’nin belirlediği politika faizi ile enflasyon arasındaki makasın gittikçe açılması, piyasalarda ve ekonomistlerde uzun zamandır endişelere yol açıyor. TÜİK’in verilerine göre geçen ay enflasyon yıllık 83,45 olarak gerçekleşti. MB'nin son kararı ile faiz ve enflasyon arasındaki makas 73 baz puana çıkarak rekor kırdı.

ERTELEMEYE ÇALIŞIYORLAR

BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Uğur Civelek’e göre, kararın bilimsel dayanağı yok. “Ne yaptıklarını bilmiyorlar” diyen Civelek, şöyle konuştu: “Bu, siyaseten patrona teslim olmaktır. Merkez Bankası’nın yapmaması gereken bir hamledir. Onlara tavsiyem, istifa etsinler. Bu politika ile Türkiye kaosa sürükleniyor. Gayrimenkul piyasasını balonlaştırıyorlar. Ortaya çıkan sorunları pansuman yaparak geleceğe ertelemeye çalışıyorlar. Böyle yaparak 2023 yılını Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık yılı yapmak için çalışıyorlar.”

erdogan-in-talimatiyla-bir-faiz-indirimi-daha-1077969-1.

SORUNLAR BÜYÜYECEK

Faizi düşürmenin uzun vadede kur krizini ve enflasyon artışını tetikleyeceğine vurgu yapan Civelek, bu politikanın sürdürülemez olduğunu kaydetti. Ekonomist Civelek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sorunu ağırlaştırıyorlar. Halk ileride daha ağır sorunlar yaşayacak. Yaptıkları halkı kandırmaktır, kötü niyettir. Kur seviyesini Merkez Bankası rezervlerini tüketerek sabit tutuyorlar. Bu politikalar, hükümetin bekası için ülkeye ihanet edilmesi anlamına geliyor. Bunun için söyleyecek fazla bir şey de yok. Çünkü bu bilimsel bir şey değil. Bir deney de değil.”

MB, ilk olarak 2021 eylül-aralık arasındaki 500 baz puanlık faiz indirimiyle kur krizini tetiklemişti. Merkez, son iki toplantısında da 100 baz puan indirim yapmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay yaptığı açıklamada, “Faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz” demişti.