Merkez 2 yıl sonra faiz artırdı. Ancak 2 yılın maliyeti yarı yarıya azalan döviz rezervleri, yüzde 40 değer kazanan döviz kuru oldu. Hükümetin tezi çöktü; Merkez enflasyonu durdurmak için faiz artırdı.

Erdoğan’ın tezi çöktü: Merkez, enflasyonu durdurmak için faiz artırdı

EKONOMİ SERVİSİ

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,25 seviyesinden 200 baz puan artışla yüzde 10,25 seviyesine yükseltti. Dolar kararın ardından 7,55 TL, Avro ise 8,80 TL seviyesine kadar çekildi. TCMB 2 yıl aradan sonra faiz artırma kararı aldı.

2019 yılının Temmuz ayında göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görev süresi boyunca ilk defa faiz artışına gitti. Merkez Bankası en son 2018 yılının Eylül ayında faiz artışına gitmişti.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, “Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Merkez’in kararı Erdoğan’ın “Faiz enflasyonun nedenidir” tezini akıllara getirdi. AKP’li cumhurbaşkanı her fırsatta faiz düşerse enflasyon da düşer diyordu. Merkez ise enfalsyonu kontrol altında tutmak için faizi artırmak zorunda kalarak Erdoğan’ın tezini boşa düşürdü.

***

erdogan-in-tezi-coktu-merkez-enflasyonu-durdurmak-icin-faiz-artirdi-784831-1.

İki yılda olan rezervlere oldu!

2 yıldır düşük faizle piyasaya pompalanan krediler dolar kurunu 7,70’e yükseltti. Üstelik bu süre içinde 100 milyar dolara yakın kaynak sadece dolar kurunu baskılamak için satıldı. Mekrezin brüt döviz rezervleri yarı yarıya azaldı. Üstelik brüt döviz rezervlerini swaplarla edinilen borçlar oluşturuyor.