Erdoğan’ın yığınak çıkışı MSB’ye takıldı

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin Dedeağaç Üssü’ne askeri yığınak yapmasına ilişkin tepki gösterirken Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) ciddi bir yığınak yok açıklaması geldi. “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz” denilen MSB açıklamasında, “ABD'nin söz konusu sevkiyatları Atlantic Resolve Harekatı kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Bu kapsamda çok büyük bir yığınaklama söz konusu değil” ifadeleri kullanıldı.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Hava Muhabere Binbaşı Pınar Kara, bakanlıkta düzenlediği bilgilendirme toplantısında, başta ABD’nin Dedeağaç üssüne askeri yığınak yapması ve F-35 kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. ABD ve Türkiye heyetleri, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasından kaynaklanan anlaşmazlıkları görüşmek üzere son olarak 16-17 Kasım 2021’de ABD’de bir araya gelmişlerdi. İkinci toplantı 2022 yılının başında ABD’de yapılacağı öğrenildi.

ABD’den F-16 tedariki konusunun Kongre’ye gittiği yönündeki bilgilerle ilgili olarak ise “Talebimizi ABD tarafına ulaştırdık. Onlar değerlendirme aşamasında. Bu konunun Kongre’ye gittiğinde nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz” dedi.

Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde, Türkiye’nin Edirne sınırına 40 kilometre mesafedeki Dedeağaç’ta son dönemde ABD’de tarafından yapılan yığınak çalışmasına ilişkin soru üzerine, şu ifadeleri kullandı: “ABD’nin söz konusu sevkiyatları Atlantic Resolve Harekatı kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetler 2014 yılından itibaren yapılıyor. Stratejik intikal, lojistik faaliyetleri olarak icra edilen faaliyetlerdir.”

Öte yandan ABD ile F-35'lere ilişkin ikinci toplantının 2022 yılının başında ABD'de yapılacağı da belirten Kara, "Talebimizi ABD tarafına ulaştırdık. Onlar değerlendirme aşamasında" dedi. F-35'lerle ilgili ilk toplantının 27 Ekim'de Ankara'da yapıldığını hatırlatan Kara, "İkinci toplantı 2022 yılının başında ABD'de yapılacak" diye konuştu.