Radikal İslamcı örgüt IŞİD'in elinde bulunan 49 rehinenin 101 gün sonra serbest kalmasının ardından dün konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD'le siyasi bir pazarlık yapıldığını kabul etti

Erdoğan IŞİD'le pazarlığı kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletleri’in Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere New York’a hareketinden önce basın toplantısı düzenledi. Önceki gün serbest bırakılan 49 rehineyle ilgili konuşan Erdoğan "Türk rehinelerin kurtarılması için takas yapıldı mı" sorusuna, "Velev ki olsa dahi böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişilmez, hamdolsun ailelerine kavuştu diye düşünürüm" cevabını verdi.  Erdoğan açıklamasında IŞİD'le siyasi bir pazarlık yapıldığını da kabul etti.  Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
» Genel kurul görüşmelerine tüm ülkelerin katılmalarını bekliyorum. Beraberimdeki heyette Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, İdris Güllüce, Nihat Zeybekçi ve Volkan Bozkır da varİklim değişikliği programına da katılacağım. 120 devlet başkanlarıyla bir araya geleceğiz, bunların içerisinde ikili görüşmelerimiz de var. Yoğun bir programımız olacak. 24 Eylül’de BM’de hitap etme imkânı bulacağım. Genel Kurulu iştirak eden devlet başkanları için verilen bir resepsiyona ev sahipliği de yapacağım. BM Genel Kurulu’nda konuşacağım. 25 Eylül’de ABD’den ayrılacağım.


1 AY İZİNLİLER
» Dün (Önceki gün) sabah saatlerinde topraklarımıza dönen vatandaşlarımızın sağ salim gelmesi için çalışıyorduk. Görevlilerimizi ülkemize gönderme gayreti içerisindeydik. 49 görevlimizin sağ salim dönmesi bizim ayrı mutluluk vesilemizdir. Bu sabah aileleriyle birlikte Çankaya’ya geldim. 1 ay izin verildi kendilerine. Bu vesileyle Başbakanlığım döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Sayın Davutoğlu’na ve müsteşarımıza özellikler teşekkür ediyorum.

OPERASYONU MİT YAPTI
» Bu süreçte bizimle olan, haberleşme ağını çok başarılı bir şekilde sürdürdüler. Operasyonu MİT yaptı. MİT, milli bir İstihbarat çalışması sürdürdü. Tamamıyla kendi gayretleriyle bu işi sürdürdüler ve bu noktaya vardılar. TSK bu olayın başından itibaren içinde oldular. Birlikte böyle bir hareketi sürdürdüler. Onlar da bu hassasiyetin içinde bulundurlar.

KAYIT DÜŞÜYORUZ
» Artık bu tarihe düşülecek bir kayıttır diye düşünüyorum. O ailelerin mutluluğu hepimizin mutluluğu olmuştur. Vakur bir duruşun da bir ifadesi olmuştur. Hiçbir oyuna gelmediler, tahriklere gelmediler. Sabırla doğacak günü beklediler. Bu tabii bizim işimizi kolaylaştırdı. Zaman zaman atılan manşetler aslında işimizi zorlaştırıyordu. Lafla bir yere varmak mümkün değildi. Sessizce işimizi yapmaya gayret ettik. Allah beterinden korusun diyoruz. Çok büyük bir sıkıntı var önümüzde. Suriye’den, Irak’tan göç dalgaları var.

***

Suriye sınırında halka saldırı

Urfa'nın Suruç ilçesinde Suriye'ye sınır Mürşit Pınar Sınır Kapısı'nda bekleyen ve aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu gruba polis ve askerler gaz bombaları ile saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gaz bombaları ile yaralandı. Askerler, önceki gün ailelerini Suruç'a getirip bugün tekrar Kobanê'ye gidip IŞİD'e karşı mücadele etmeyen isteyen Kobanêlilerin geçişini engelledi.
Dün sabah saatlerinde yüzlerce asker sınır bölgesine sevk edildi. Kobanili yurttaşların geçiş yaptığı noktaya yığınak yapan askerler sık sık yurttaşlara geri çekilmeleri yönünde çağrılarda bulundu. Sınırın öte tarafında bekleyen Rojavalı yurttaşların geçişlerini sağlamak için Türkiye tarafında bulunan kitlenin geri çekilmesini bahane eden askerler bir anda kitlenin içerisine gaz bombaları atarak saldırdı. DİHA'nın haberine göre Rojava'dan gelenlerin geçişine izin vermeyeceğini belirten askerin saldırısından sınırın her iki yakasında bulunanlar da etkilendi. Ortalığı gaz dumanı kaplarken yüzlerce askerin saldırısı saatlerce sürdü.


OTURMA EYLEMİ YAPILDI
Mürşit Pınar sınır kapısında bekleyen kadın, yaşlı ve çocukların bulunduğu halka gaz bombalarıyla saldıran asker ve polislerle görüşen HDP milletvekilleri, saldırıların durdurulmasını ve askerin geri çekilmesini istedi. Asker ve polislerin talepleri yerine getirmemesi üzerine 4 HDP’li milletvekili İbrahim Ayhan, Aysel Tuğluk, Gülser Yıldırım ve İbrahim Binici sınırın sıfır noktasındaki tel örgülerin önünde oturma eylemi başlattı. Vekillerin eylemine bölge halkından da katılım sağlayanlar oldu. Eyleme başlamadan önce kısa bir açıklama yapan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, çadır alanında bulunan halk sınır dibine bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

***

Serbest kalanlar Çankaya'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 101 gün sonra kurtarılan Musul Başkonsolosluğu çalışanlarını Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Erdoğan, ''Metanetle kurtuluşu beklediniz, hiçbir oyuna gelmediniz; bu sabrınız her türlü takdirin üstündedir'' dedi.
 

***

CHP'li Ediboğlu IŞİD'e yardım iddialarını sordu
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu,  Suruç ilçesinde sınırı oluşturan tren yolundan 17 Eylül 2014 tarihinde “IŞİD’e askeri mühimmat gittiği” iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Ediboğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi: “IŞİD ile YPG arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği Kobani Kantonu’nda IŞİD’e silah yardımı yapıldığı, Urfa’nın Suruç ilçesinde sınırı oluşturan tren yolundan 17 Eylül 2014 tarihinde IŞİD’e askeri mühimmat gittiği iddia edildi. Yerel kaynakların bildirdiğine göre, sevkiyatın IŞİD’in askeri üs olarak kullandığı Silibkeran Köyü'nün tam karşısına yapıldığı ve tren garının 1923’ten beri kullanılmadığı  halde trenin burada durarak malzeme bıraktığı iddiaları doğru mudur?

***

HDP'li vekiller açlık grevinde

HDP milletvekilleri Selma Irmak, Sebahat Tuncel ve Kemal Aktaş, IŞİD'e karşı BM ve uluslararası güçlerin Kürtlere silah yardımını sağlamak amacıyla açlık grevi yapmak için İsviçre'ye gitti. HDP Şırnak Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarında soykırımın yaşanmasına engel olmak için açlık grevi başlatacaklarını açıkladı. Irmak, partisinin milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Kemal Aktaş'ın yanı sıra DTK'da görevli olan eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknaz Uca ile birlikte BM 'nin Cenevre binası önünde bu eylemi gerçekleştireceklerini söyledi. Selma Irmak, açlık grevinin yanı sıra diplomatik temaslarda da bulunacaklarını belirterek, "BM ve uluslararası güçlerden IŞİD çetelerinin saldırılarının bertaraf edilmesi için Kürtlere silah yardımında bulanmalarını isteyeceğiz" diye konuştu. Bu arada HDP'li 4 milletvekili de Urfa'da sınır tellerinin altında oturma eylemi başlattı. HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, çadır alanında bulunan halkın sınır dibine bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

***

Beyaz Saray'dan ilk açıklama

Beyaz Saray, serbest bırakılan 49 rehineyle ilgili bir açıklama yaparak "Rehinelerin serbest kalışını ve aileleriyle yakında buluşacak olmalarını sevinçle karşılıyoruz" dedi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından rehin tutulan Türkiye 'nin Musul Konsolosluğu personelinin serbest bırakılmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi. Hayden, yaptığı yazılı açıklamada, "Onların serbest kalışını ve aileleriyle yakında buluşacak olmalarını sevinçle karşılıyoruz" ifadesini kullandı. Hayden, gelişmelerle ilgili hükümeti referans gösterdi.