AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerin liderleriyle Kazakistan konusunu görüştü Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'le görüşmesinde, yeni hükümetin bir an önce kurulması ve gerginliğin kısa sürede sona ermesi temennisini dile getirdi.

Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'le görüştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, Kazakistan’daki gelişmeler hakkında teşkilat üyesi ülkelerin liderleriyle telefonda görüştü.

Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'le görüşmesinde, Kazakistan’da yaşananları yakından takip ettiklerini ve "Kazakistan’la dayanışma içinde olduklarını" söyledi.

AA'nın aktardığınagöre, Erdoğan, Kazakistan’da yeni hükümetin bir an önce kurulması ve gerginliğin kısa sürede sona ermesi temennisini dile getirdi ve halkının karşılıklı güven ve diyalog çerçevesinde sorunları aşacağına inandığını kaydetti. Erdoğan, gerek duyulması halinde Türkiye'nin, her türlü teknik bilgi ve tecrübe paylaşımını gerçekleştirmeye hazır olduğunu bildirdi.

KAZAKİSTAN’DA PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleşmesi sonrası başlayan halk eylemleri, ülkenin diğer kesimlerine de yayıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Ardından olağanüstü hal kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.

***

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI

Ekim 2009'da Türk Konseyi adıyla kurulan uluslararası örgüt, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ı kapsıyor. Örgüt, Kasım 2021'de Türk Devletleri Teşkilatı adını aldı.