Erdoğan kazandı, Türk Lirası kaybetti

Ekonomi Servisi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanmasının ardından Türk Lirası'ndaki değer kaybı hızlandı. Uzmanlar mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilir olmadığını belirtirken, piyasalar ekonomi yönetimindeki olası değişime odaklandı. 

Dün sabah güne 20.42 TL seviyesine çıkarak tarihi zirvesini yenileyen dolar kuru gün içerisinde bir miktar gerilerek 20,40 seviyesinden işlem gördü. Bu verilere göre TL dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre yüzde 3,2 değer kaybederken yılbaşından sonra yüzde 7,4 kayıp yaşadı. TL’nin son beş yıllık değer kaybı ise yüzde 80'i buldu. 

TL’nin değer kaybı yabancı ekonomistlerin de gündeminde. Financial Times, CNN ve CNBC’ye konuşan uzmanlar, Türkiye’nin mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilir olmadığını belirtti. Uzmanlar gidişatı kestirebilmek için yeni oluşacak ekonomi yönetimini beklemek gerektiğine işaret etti. Financial Times’ın ‘Ekonomistler sürdürülemez politikalar konusunda uyarıda bulundukça TL zayıflıyor’ yorumunda bulunduğu haberinde, yeniden seçilen Erdoğan’ın enflasyona rağmen düşük faizde ısrar ettiği hatırlatıldı. 

Öte yandan Reuters Haber Ajansı, Erdoğan'ın seçimi kazanmasının ardından ekonominin başına geçmesini istediği eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiğini duyurdu. 

ŞİMŞEK ŞART KOŞTU 

Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikasına ilişkin temel bir model farklılığı bulunuyor. Şimşek’in göreve gelmesi durumunda Erdoğan’ın uyguladığı düşük faiz politikasının devam ettirilip ettirilmeyeceğine kimin karar vereceği tartışma konusu. Bu konuda ‘karar verici’ olmayı isteyen Şimşek’in Merkez Bankası’na (MB) sürekli müdahale edilmemesini istediği belirtildi. Şimşek’in ekonomi politikalarından 180 derece dönüş olmasa da yabancı yatırımcılara güven verecek adımların daha hızlı ve kararlı atılmasını savunduğu da kaydedildi. Ayrıca ekonomi bürokrasisinde bazı isimleri atamada da etkin olmayı istediği öğrenildi.

Faiz ve MB’nin yapısına ilişkin fikir ayrılıkları nedeniyle hala görev alma konusunda kesin karar vermediği belirtilen Şimşek’le Erdoğan’ın bir kez daha görüşebileceği belirtiliyor.