AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 300 yeni otobüs alımı için aylardır kredi onayı vermediği İBB, öz kaynaklarıyla 160 yeni otobüs aldı. Metrobüs hattında kullanılacağı belirtilen otobüsler için imzalar, İBB Başkanı İmamoğlu'nun da katıldığı törende atıldı.

Erdoğan kredi onayı vermedi, İBB öz kaynakla aldı: 160 yeni otobüs için imzalar atıldı

İsmail ARI

İstanbul yeni metrobüs araçlarına kavuştu. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 300 yeni otobüs alımı için kredi onayı vermediği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), metrobüs filosunu yenilemek için öz kaynaklarıyla 160 yeni otobüs aldı. Yeni otobüsler için imzalar İETT Edirnekapı Garajı'nda düzenlenen törende atıldı. Törene İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İETT ve firma yetkilileri de katıldı.

İmza töreninde konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, "Metrobüs filomuzun yaş ortalaması 10 yıla, araçların kilometresi 1.5 milyon km'ye dayandı. Metrobüs filomuzu yenilememiz gerekiyor. 300 yeni araç alım kredimiz İBB Meclisinden oy birliğiyle geçti ancak 10 aydır Cumhurbaşkanlığı'ndan onay bekliyoruz" dedi.

erdogan-kredi-onayi-vermedi-ibb-oz-kaynakla-aldi-160-yeni-otobus-icin-imzalar-atildi-921712-1.

YENİ TAKSİ TEKLİFİ

Beş bin yeni taksi teklifinin aylardır Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantılarında engellendiğini de vurgulayan İmamoğlu, "Taksi teklifimizi bu ay UKOME'ye yeniden getireceğiz. İnsanlarımızın 45 dakika,1 saat taksi beklediği bu kadar göz önündeyken bu niçin engellenmek istenir?" diye konuştu.

ÇÜRÜYEN METROBÜSLERİ HATIRLATTI

AKP döneminde tüm uyarılara rağmen alınan ve çürümeye terk edilen otobüslere de değinen İBB Başkanı İmamoğlu, "Biz Bursa'da üretilen otobüsler için imza atacağız. Ne olduğunu bilmediğimiz, 65 milyon Euroluk bir çöplük için imza atmayacağız. Nasıl alındığını dahi bilmediğimiz, içinde onlarca soru işareti olan, soruşturmaları süren bir işe imza atmayacağız" ifadelerini kullandı.

erdogan-kredi-onayi-vermedi-ibb-oz-kaynakla-aldi-160-yeni-otobus-icin-imzalar-atildi-921713-1.

'İSTANBULLUYU MAĞDUR ETMEYİN'

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradan sayın Valimize, UKOME’ye temsilci gönderen kurumların bütün yetkilisi olan bakanlıklara, Cumhurbaşkanlığı’na sesleniyorum, İstanbulluyu mağdur etmeyin. İstanbulluyu mağdur ederseniz, İstanbullu sizi tanımaz. Çok net. Tanımaz. Bunu unutmaz. Yapmayın. Boş işler bunlar. İnanın boş işler. 16 milyon İstanbulluyu mağdur etmek, siyaset falan değil.

Hangi masaya davet edilirsek, o masaya koşa koşa gitmekle yükümlüyüz, sorumluyuz. Gereğini yaparız. Bu şehri seven; bu şehrin insanlarını, hayatını, yaşamını, sağlığını, konforunu düşürmek zorunda. ‘Ben bu şehri çok seviyorum, Hatta bu şehre aşığım’ diyen herkesin, sorumlulukla yerine getirmesi gereken davranış biçimi budur. Dolayısıyla biz, bu anlamda herkesten aynı anlayışı bekliyoruz.

'KURU GÜRÜLTÜ YAPMAYIN'

Vay efendim, O yapıldı, bu yapıldı, yok efendim bakım şirketi, yok şu yok bu. Tüm bu sözlerin, muhalefet tarafından yapılan tüm bu ortaya atılan iddiaların tanımı iki kelime: Kuru gürültü. Bildiğiniz kuru gürültü. Kuru gürültü yapmayın; bu işleri örnek alın. Kuru gürültü yapmayın; geçmişte yapılan hatalara hesap sorulmasının önüne engel olmayın. Soruşturmalarımızı alıp, İçişleri Bakanlığı müfettişinin eline verip, aylardır orada beklemesine fırsat vermeyin. Kuru gürültü yapıp; bizim Meclis’ten oy birliğiyle onay verilen bir kararın bekletilmemesi için mücadele verin. Kuru gürültü yapmayın.”

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili de konuşmasında, araçların özellikleri ve ödeme süreçleriyle ilgili bilgiler paylaştı. Konuşmaların ardından; İmamoğlu, Bilgili, Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ve Akia Ulaşım İç ve Dış Tic. A.Ş. Genel Müdürü Remzi Baka arasında, araçların alımına ilişkin imzalar atıldı. İmamoğlu ve beraberindeki heyet, yeni metrobüs araçlarında incelemelerde bulundu.

erdogan-kredi-onayi-vermedi-ibb-oz-kaynakla-aldi-160-yeni-otobus-icin-imzalar-atildi-921723-1.

AÇIK İHALEYLE ALINDI

5 Ağustos tarihinde açık ihale alınan 21 metrelik 100 ve 25 metrelik 60 otobüs, 2022 yılının ilk aylarından itibaren metrobüs hattında kullanılmaya başlanacak.
İBB bağlı kuruluşlarından İETT Genel Müdürlüğü’nün Metrobüs hattında görev yapan 670 aracın yaş ortalaması 10’a yükseldi.

280 KİŞİ KAPASİTELİ OTOBÜSLER

Alınacak 21 metre uzunluğundaki Otokar otobüsler, 200 yolcu kapasiteli olacak. Mevcutta kullanılan araçlar 18,5 metre ve 185 yolcu taşıyabiliyor.25 metre uzunluğundaki 60 Akia otobüs de 280 yolcu kapasiteli olacak. Mevcutta kullanılan otobüsler 26 metre ama 225 yolcu kapasiteli.

2022'NİN İLK AYLARINDA TESLİM EDİLECEK

Yüzde 15’i peşin, kalanı 72 ay vade ile alınan otobüslerin teslimatları, 2022 yılının ilk aylarından itibaren yapılacak.