Seçim telaşındaki Erdoğan, bir gün önce açıkladığı emekli ve memur maaşı zam oranını yüzde 30’a çıkardı. Emekli maaşı açlık sınırının altında kalırken ekonomist Sönmez, “Günü kurtarmaya yönelik adımlar” dedi.

Erdoğan memur ve emekli maaşlarına %5 zam ekledi: AKP’de hesap şaştı
Fotoğraf: Gazete Duvar

Ekonomi Servisi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Müjde” diyerek duyurduğu emekli ve memur zammı oranına 24 saat sonra seçim zammı ekledi. Emekli ve memur zamlarına önceki gün yüzde 25 zam yapılacağını açıklayan Erdoğan, tepkilerin ardından karar değiştirerek yüzde 30’a çıkardı. Erdoğan’ın ikinci zammı neye göre yaptığı soru işaretlerine neden oldu. Erdoğan’ın önce “Memur, memur emeklileri ve diğer tüm emeklilerimizin maaş artış oranını yüzde 25 olarak uygulayacağımızın müjdesini vermek istiyorum” deyip sonra zam oranını artırması tepki çekti.

Memur ve emekli için yüzde 25 olarak uygulanacağı açıklanan maaş artış oranı yüzde 30'a yükseltildi. Erdoğan ayrıca en düşük emekli maaş tutarının da 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarıldığını kaydetti. Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 TL’den 11 bin 848 TL’ye, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 TL’den 7 bin 901 TL’ye yükseldi. Asgari ücrette işverene yapılacak destek tutarı konusunda da yeni bir karar alındığını aktaran Erdoğan, söz konusu tutarın 250 liradan 400 liraya yükseltildiğini açıkladı. Açıklamanın ardından ek zamma rağmen en düşük emekli maaşı, Türk-İş’in açıkladığı 8 bin 130 lira olan açlık sınırı ile 8 bin 500 TL’lik asgari ücretin çok altında kaldı. Öte yandan 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli maaşına yaklaşık bin lira Hazine yardımı yapılacak.

MEMUR MAAŞI ASGARİ ÜCRETE YAKLAŞTI

Ekonomist Mustafa Sönmez, tabloyu BirGün’e değerlendirdi. Asgari ücrete yapılan zammın memur ve emeklilerin beklentilerini de artırdığını söyleyen Sönmez, yüzde 17’lik enflasyon farkına Erdoğan’ın kendisi jest yapmış gibi 8 puan ekleyerek yüzde 25 zam açıkladığını belirtti. Memur Sen’in de içinde bulunduğu tepkilerin ardından yeni bir jestmiş gibi zammın yüzde 30’a çıkarıldığını aktaran Sönmez, şunları dile getirdi: “Şu an geldiğimiz noktada asgari ücret, emekli maaşlarının hâlâ üstünde. Ortalama memur emeklisiyle aynı boyutta. Memur maaşı, asgari ücrete yakınlaştı. Bunların hepsi dengeleri bozan unsurlar. Yüksek enflasyon da dikkate alınınca bu artışların tatmin yaratacağını sanmıyorum. Enflasyon alım gücünü öylesine azalttı ki bu tür artışlar tatmin etmeyecek.” İktidarın seçim kaybetme telaşında olduğunu ifade eden Sönmez, şöyle konuştu: “Bunun için her gün bir karar alabiliyorlar. Ekonomik olarak da ne kazandıracaksa onu yapalım gibi bir yaklaşım içindeler. Bu sonuçta bir tek adam rejimi. Hiçbir tutarlı kapsamlı bir politika yok. Günü kurtarmaya yönelikler. Seçim telaşı çok baskın. Seçim telaşına göre yatıyor, kalkıyor karar veriyor.”

erdogan-memur-ve-emekli-maaslarina-5-zam-ekledi-akp-de-hesap-sasti-1109703-1.

***

İNSANCA YAŞANACAK BİR ÜCRET İSTİYORUZ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, enflasyon verilerini Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önünde protesto etmek istedi ancak polis izin vermedi. KESK Ankara Şubeler Platformu, yıllık enflasyonu yüzde 64,27 olarak açıklayan TÜİK’in önünde dün basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, KESK’lilerin TÜİK’e yaklaşmasına izin vermedi. KESK üyeleri, bunun üzerine basın açıklamasını, TÜİK’e yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Özveren Parkı’nda yaptı. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış, TÜİK yakınında yaptığı açıklamada, “Enflasyona göre maaş zammı, ‘sıfır zam’ demektir. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir. Kalıcı olan ise insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesidir” dedi.

***

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Memur ve emeklilerin ücretlerine yapılan zamma tepkiler sürüyor. CHP Grup Başkanvekilleri, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamı sonrası yapılan zammı alacak olan emekli ve memurlar için araştırma komisyonu talep etti. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, TÜİK’in enflasyonu düşük hesapladığını, bu nedenle memur ve emeklinin gelirlerinde erime yaşandığını belirterek TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi. CHP Grup Başkanvekilleri memur ve emeklilerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak önlenmelerin belirlenmesini talep etti. TBMM’ye yapılan başvuruda şu ifadeler yer aldı: “Ücretler, yasalar ve imzalanan toplu sözleşmeler gereğince TÜİK’in açıkladığı enflasyon baz alınarak belirlenmektedir. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının gerçek hayatta bir karşılığının bulunmaması yüzünden tek adam rejimi milyonlarca emekli ve çalışanı ilgilendiren ücret, maaş, aylık ve gelirlerle ilgili artış oranlarını kendisi belirlemektedir.”