"Erdoğan MİT TIR'ları soruşturmasında yargılanabilir"

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın Meclisteki yemin töreninin ardından MİT TIR'ları ile ilgili soruşturma önergesi vereceği öne sürüldü. 276 milletvekilinin onay vermesi dahilinde gündeme alınacak soruşturma önergesi 54 milletvekili tarafından imzalanırsa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan yargılanabilir.

Yurt Gazetesi'nde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu yıllardaki suçlamalardan yargılanabileceği hukukçular tarafından belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Yüce Divan'a gönderebileceğinin altı çizildi.

Hukuk Profesörü ve CHP 24’üncü dönem milletvekili Süheyl Batum ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yargılanması için yeni bilgi ve belgelere ihtiyaç olduğunu, MİT TIR’ları ile ilgili yapılacak bir Meclis soruşturmasının sonucunda bu belgelere ulaşılabileceğini ve yargılamanın adli mahkemelerce yapılacağını belirtti.

BAŞBAKAN'IN İZNİ GEREKİYOR
MİT Kanunu'nda önce 2012 yılında daha sonra 2014 yılında değişiklikler yapıldığını belirten Batum, MİT Müsteşarının yargılanması için Başbakan’ın özel izninin gerektiğini vurguladı. Bunun istisnasının da bulunduğunu hatırlatan Batum, “Soruşturma yapılması için, MİT hakkında açılan bir soruşturmada, görevleri alanında işlenmiş suç oluştuğuna ilişkin bir delil bulunursa, yani Meclis soruşturması sonucunda ortaya böyle bir şey çıkarsa, MİT Müsteşarı yargılanabilir”