İzmir’de 13 Şubat’ta ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla tutuklanan Onur Kılıç hakkında Erdoğan’ın jet hızıyla şikâyette bulunduğu ortaya çıktı. Şikâyet, Kılıç’ın tutuklanmasını takip eden ilk iş günüde yapıldı

Erdoğan Onur Kılıç hakkında bizzat şikâyetçi!

UĞUR KOÇ ugurkoc@birgun.net

İzmir’de “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla tutuklanan Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Yürütme Kurulu ve ÖDP Parti Meclisi Üyesi Onur Kılıç hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın jet hızıyla şikâyetçi olduğu ortaya çıktı. Kılıç’ın tutuklandığı soruşturmanın da, suç olduğu savunulan “Katil hırsız Erdoğan” sloganının atıldığı tarihten 18 gün sonra Emniyet’in yazısıyla başladığı, bu yazının savcılığa eylemden 24 gün sonra ulaştığı, savcılığın da Kılıç’ın gözaltına alınması emrine kadar hiçbir işlem yapmadığı anlaşıldı.

'UZLAŞMAYA AÇIK DEĞİL'
“Katil hırsız Erdoğan” sloganı ile “cumhurbaşkanına hakaret” suçu işlediği savunularak tutuklanan Onur Kılıç hakkındaki soruşturma dosyasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şikâyeti de girdi. Soruşturma dosyasına göre şikâyet dilekçesi, Kılıç’ın tutuklandığı 13 Şubat Cuma gününü takip eden ilk gününde, 16 Şubat’ta İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel tarafından gönderilmiş. Soruşturmaya müdahil olma talebi de içeren dilekçede “Şüpheli hakkında şikâyetçi olup açılacak olan davaya müdahale talebimiz bulunmaktadır” ifadeleri yer alıyor. Ayrıca dilekçede “cumhurbaşkanına hakaret” suçunun ilgili kanuna göre ‘uzlaşmaya açık suçlardan olmadığı’ da ifade edilmiş.

GÖZALTIYA KADAR İŞLEM YOK!
Öte yandan, 11 Ocak’ta Birleşik Haziran Hareketi tarafından yapılan eylemde attığı sloganla ilgili bir ay sonra tutuklanan Onur Kılıç hakkındaki soruşturmanın, bu eylemden 18 gün sonra Emniyet tarafından gönderilen yazıyla başladığı dosyada yer aldı. Buna göre İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı’na 29 Ocak’ta bir yazı gönderilerek 11 Ocak’taki laik ve bilimsel eğitim eyleminde Onur Kılıç’ın “Hırsız katil Erdoğan” sloganı atarak “cumhurbaşkanına hakaret” suçu işlediği savunulmuş. Gönderilen yazının Başsavcılık kayıtlarına giriş tarihi ise eylemden 24 gün, yazının gönderilme tarihinden 6 gün sonra. Ancak yazının 4 Şubat’ta ulaşmasına rağmen savcılığın Onur Kılıç hakkında 12 Şubat’ta verdiği yakalama kararı öncesinde herhangi bir işlemi bulunmuyor.

‘TESADÜFLE AÇIKLANAMAZ'
Kılıç’ın avukatları Celal Doğan ve Haluk Yurtsever de tutukluluğa yaptıkları itirazda bu duruma dikkat çekti. Doğan ve Yurtsever dilekçede, İzmir Valiliği’nin, Birleşik Haziran Hareketi tarafından yapılacak bir günlük eğitim boykotunu engelleme girişimlerini hatırlattı. Kılıç’ın, bu girişimleri anlatmak üzere Şirin Payzın’ın sunduğu CNN Türk’teki programa katılacağı gün gözaltına alınmasının “Özel bir anlam taşıdığını” vurgulayan avukatlar “Tüm bunların eşzamanlı gerçekleşmesinin tesadüfle açıklanabilir bir yanı yoktur” dedi.

ÇHD KAMPANYA BAŞLATTI
Bu arada, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Onur Kılıç’ın tutukluluğuna karşı ikinci kez yapılacak olan itirazda bin avukatın vekaletinin bulunması için bir kampanya başlattı. Yapılan açıklamada Kılıç’ın tedbiren tahliye edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne de başvuru yapılacağı belirtildi. İtiraz dilekçesine imza atmak isteyen avukatların ÇHD İzmir Şubesi’ne mail atmaları istendi.

Belgeli hukuk skandalı: Cumhurbaşkanı’na hakaret bir mahkemede katalog suç sayıldı, bir diğerinde sayılmadı

Onur Kılıç’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi: Her şey usul ve yasaya uygunmuş!

Onur Kılıç'ın tutuklanmasında hukuk skandalı: Hakaret 'katalog suç' kapsamına alındı

Onur Kılıç'ı serbest bırakın!