“Bölge’de tek bir ortak talep var; vali, kaymakam, asker, polis, Kürt aileleri barıştan, çatışmaların durmasından taraf. Savaşı isteyen Saray’ın başındaki Tayyip Erdoğan”

'Erdoğan savaş, bölge halkı barış istiyor'

SERBAY MANSUROĞLU

Barış Bloku'nun oluşturduğu Silvan heyetinde yer alan ÖDP İstanbul İl Başkanı Avni Gündoğan yaşanan çatışma ortamına karşı bölgede ciddi bir barış talebi olduğunu belirtti.

İzlenimlerini ve temaslarını BirGün’e anlatan Avni Gündoğan, "Bölge ortak bir talep içerisinde: Barış. Vali, kaymakamlık, emniyet, Kürt aileler; kiminle görüştüysek açık ya da örtük barış talebini, çatışmaların durması talebini dillendirdi" dedi.

Barış Bloku geçen günlerde 25 kişilik bir heyet oluşturarak İstanbul'dan Lice ve Silvan'a gitmiş, bölgede yaşanan şiddeti yerinde izlemişti. Heyet, çatışmaların durması ve barışa katkı vermek üzere bazı temaslarda da bulunmuştu.

Çatışma Saray merkezli

Gündoğan, edindikleri izlenim çerçevesinde yaptıkları değerlendirmede artan iç savaşın bölgede gelişen güvenlik kaygıları nedeniyle değil aksine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim kaygısı nedeniyle olduğunu kaydetti.

Gündoğan, "Vali operasyonların durmasını istiyor. Bunu öğrenen Saray valiyi Aydın'a atadı. Silvan'da bulunan kaymakam sürgün olarak oraya atanmış. Garnizon komutanı, alay komutanı kaygılarını dile getiriyor. Operasyon için dışarıdan özel harekât polisleri getirilmiş. Bu bize burada olan çatışmaların Saray merkezli olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

‘Batı talebimizi duysun’

Saray merkezli ve artarak yürütülen iç çatışmaların bölgede fark edildiğini gördüklerini anlatan Avni Gündoğan, "Bu savaşın durdurulması ve ellerin tetikten çekilmesi gerektiği ortak fikir. Görüştüğümüz insanların bizden en anlamlı ve öncelikli isteği 'barış taleplerinin' batıda karşılık bulmasını sağlamamız şeklinde oldu" diye konuştu.

Bölge halkının artık 90'larda olduğu gibi bir süreci yaşamak istemediğini kaydeden Gündoğan, "Sabah evden alınıp cezaevlerinde ömür tüketen, kimisi faili meçhule karışan çocukların anaları artık geçmişin tekrar etmesini istemediklerini ifade etti" dedi.

‘Esnaf ortada kalmış’

Bölgedeki çatışmaların esnafı da vurduğunu kaydeden Avni Gündoğan, dükkanları harap olan esnafın evlerine ekmek götüremez duruma geldiğine dikkat çekti.

Gündoğan, "Esnaf da bir an önce çatışmasızlık dönemine dönülmesini istiyor. Çatışma nedeniyle ne askeri ne gençleri suçluyorlar. Çatışmanın ortasında kaldığını düşünüyor esnaf" ifadelerini kullandı.

Barış Bloku'na da değinen Gündoğan, blokun çatışan iki taraftan bağımsız olarak üçüncü bir taraf olarak barış talebini dillendirmek amacıyla kurulduğunu belirtti.

‘Güven verirsek, barış büyür’

"Savaşın sona ermesi için Saray merkezli yürütülen strateji karşısında durarak, savaşa karşı duran kesimleri bir arada tutarak savaşın sonlandırılması için büyük toplumsal güç oluşturmak derdindeyiz" diyen Avni Gündoğan, blokun savaşı durdurmak için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. Gündoğan, “Bunun için Barış Bloku güven vermelidir. Güven verirsek barış umudu büyür" dedi.

***

GAZETECİLER SİLVAN VE LİCE'DE

Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin (ÖGC) çağrısıyla Diyarbakır’a gelen bir grup gazeteci, Silvan ve Lice ilçelerini gezdi. Çatışmaların yaşandığı Silvan'ın bazı mahallerine gitmek isteyen gazetecilerin geçişine izin verilmezken, güvenlik güçleri, “Buradan dağılın yoksa müdahale ederiz” tehdidinde bulundu. Bölgede gazetecilere görev yaptırılmadığını belirten DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, uygulanan sansürü protesto etmek için ilçeye geldiklerini söyledi.

Heyette Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Turgut Dedeoğlu, Gazeteci-Yazar Celal Başlangıç, Mehveş Evin, Ayşe Yıldırım Başlangıç, Özgür Korkmaz, İsminaz Ergün'ün de aralarında bulunduğu birçok gazeteci yer aldı.