Erdoğan tepkisini İran’da da ifade etti, ama farklı konuda: En pahalı doğalgazı alıyoruz

İki hafta önce Suudi Arabistan’ın Yemen’e yönel başlattığı operasyon üzerine ülkedeki kriz ile ilgili İran’ı suçlayarak “tahammül sınırını zorluyor” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tahran’da da tepkiliydi, ancak çok farklı bir konuda.

İranlı önde gelen milletvekilleri ile bazı hükümet yetkililerinin ziyaretini erteleme çağrısı yaptığı Erdoğan, mevkidaşı Hasan Ruhani ile basın toplantısında İran’dan ithal edilen doğalgazın fiyatının fazla yüksek olmasından şikayet etti.

Türkiye’nin İran’ın doğalgaz ihracatının yüzde 95’ni aldığını vurgulayan Erdoğan, “En pahalı doğalgazı İran’dan alıyoruz, bu noktada olmak istemeyiz. 30 milyarlık hedefi de bir an önce yakalamak istiyoruz. Birbirimize seslenecek ve duyacak mesafedeyiz” diye konuştu.

İran’la ayrı kutuplarda yer aldığı Suriye konusuna da değinen Erdoğan, “kim kimi öldürüyor diye baktığımızda, mezhebe bakmıyorum. Beni Müslüman ilgilendiriyor. Ama yine insan çok acımasız. Bu kana bu zulme son vermeliyiz. Bizler de bu işde ne kadar arabulucuk yapabiliyoruz bunların üzerinde duralım ve netice alalım diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


RUHANİ: ORTAK NOKTALARA ULAŞTIK
Ruhani ise Erdoğan’a yıllarca süren çetrefilli müzakerelerin ardından geçen hafta Batı ülkeleri ile Tahran’ın nükleer programına ilişkin varılan anlaşma üzerine Türkiye’nin desteği için teşekkür etti.

Görüşmede Yemen’in de ele alındığını belirten Ruhani, “ortak noktalara ulaşıldığını” söyledi.


‘İRAN’I AŞAĞILADI’
Erdoğan’ın “İran bölgeyi domine etmeye çalışıyor” açıklaması, son güne kadar büyük tepkiler tetiklemişti. Ancak İran’lı yetkililerin ziyaretin iptali çağrılarına rağmen Erdoğan Tahran’daki temasların yapılacağını belirtmişti.

Bu açıklamalara son olarak İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni’nin demeçleri eklendi. Tahran’ın Erdoğan’ın İran’a yönelik sözlerinden sonra bu ziyaretin yapılmasına izin vermemesi gerektiğini söyleyen Hüseyni, Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir. Bu ziyaret ya lağvedilmeliydi yahut ertelenmeliydi" dedi.


FİDAN DA HEYETTE
Bu arada Milli İstihbarat Müsteşarı (MİT) Hakan Fidan’ın da heyette yer alması dikkat çekti. Fidan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da ziyarette Erdoğan’a eşlik etti.