Erdoğan 'ucube' davasında 10 bin lira tazminat cezasına mahkûm edildi

Başbakanlığı döneminde Kars’taki ‘İnsanlık Anıtı’na “Ucube” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın heykeltıraş Mehmet Aksoy’a 10 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmedildi.

ELEŞTİRİYMİŞ!
İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen ‘ucube’ davasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı avukatı Ferah Yıldız, Mehmet Aksoy’u ise Avukat Turgut Kazan temsil etti.

Erdoğan, kendisine yönelik hemen her eleştiriye ‘hakaret’ davası açtırırken Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız ise “Ucube kelimesi hakaret değil, eleştiridir” savunması yaptı, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

'SANTİM SANTİM KESİLDİ'
Aksoy’un avukatı Turgut Kazan ise Davalı taraf cevaplarında “Newyork’taki Özgürlük Heykeli olsa neyse, demektedir. Söz konusu heykelde Süveyş Kanalı’nda dikilmek üzere dönemin Osmanlı padişahı tarafından sipariş edilmiş ve peşinatı ödenmiştir. Daha sonra kanala dikilirse uğursuzluk getireceği düşüncesi ile alımından vazgeçilmiş ve parçalar halinde Paris’te bir depoda muhafaza edilmiş, ilerleyen zamanda Amerika’da bir heykel düşünülünce götürülüp yerine dikilmiştir. Benim müvekkilimin ise davaya konu heykeli santim santim kesilmiştir” diye konuştu.
Duruşmada kararını açıklayan  İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi 10 bin TL manevi tazminatın, davalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan tahsili ile davacı Mehmet Aksoy’a verilmesine hükmetti.


NE OLMUŞTU
Erdoğan, başbakanlık görevini sürdürdüğü 2011 yılındaki Kars mitinginde İnsanlık Anıtı’na “Ucube” demişti. 2006 yılında yaptırılan ancak sit alanı üzerinde olduğu gerekçesiyle durdurulan anıt, Erdoğan’ın konuşması ardından yıkılmıştı. Mehmet Aksoy da avukatı Turgut Kazan aracılığıyla tazminat davası açmıştı.