Erdoğan ve Putin'den ortak basın toplantısı: 10 maddelik anlaşma açıklandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi kentinde gerçekleştirdiği 6 saati aşan görüşmelerin ardından, ortak basın toplantıları başladı.

Görüşme 13.27'de başlamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov görüşmenin hemen öncesinde söz konusu görüşmelerin 'kapsamlı, zor ve uzun olacağını' söylemişti.

'ANLAŞMAZLIKLAR SUNİ ŞEKİLDE KÖRÜKLENİYOR'

6.5 saat süren görüşmenin ardından iki lider kameralar karşısına geçti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bölgedeki anlaşmazlıkların suni bir şekilde körüklendiğini söyledi.

'KÜRTLER VE SURİYE ARASINDA DİYALOG GEREKİYOR'

"Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtler ve Suriye arasında kapsayıcı bir diyalog başlatılması gerekiyor" diyen Putin, Anayasa Komitesi'nin 29 Ekim'de ilk toplantısını yapacağını kaydetti.

Putin ayrıca, uluslararası toplumun göçmenlerin dönüşünü desteklemesi gerektiğini söyledi.

"Türkiye'nin güvenlik endişelerini anlıyoruz" diyen Putin, insani yardım konusunu da görüştüklerini kaydetti ve "Suriyeli göçmenler en kısa sürede vatanlarına dönebilmeli" ifadesini kullandı.

'ODAĞINDA SURİYE'DEKİ GELİŞMELER VAR'

Putin'in ardından sözü Erdoğan aldı. Erdoğan görüşmenin odağında Suriye'deki gelişmelerin bulunduğunu söyledi ancak bunun yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini de ele aldıklarını kaydetti.

Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım projelerinde iş birliğinin sürdüğünü kaydetti ve S-400'ün belirlenen çerçeveler içerisinde teslimatının sürdüğünü ifade etti.

İDLİB MESELESİ

Savunma sanayi alanında çok ciddi adımlar attıklarını belirten Erdoğan, "Suriye'de barışın ve istikrarın tesisi için gerek ikili düzeyde gerek Astana formatı kapsamında çok ciddi çaba harcıyoruz. Suriye Muhtırası dahil pek çok önemli karara imza attık" hatırlatmasında bulundu.

"İdlib'de nisbi bir sükunetin tesis edildiğini, saldırılarda bir azalma yaşandığını görmek memnuniyet vericidir" diyen Erdoğan, "Bundan sonraki gayemiz istikrar ortamını kalıcı hale getirmektir" diye konuştu.

'SURİYE'NİN TOPRAĞINDA, EGEMENLİĞİNDE GÖZÜMÜZ YOK'

"Bugün Sayın Başkan'la görüşmemizde Barış Pınarı Harekatı'ndaki son gelişmeleri ele aldık" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu harekat aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünü garanti altına almaktadır. Bizim toprağında, egemenliğinde gözümüz yoktur. Şimdiye kadar sahada attığımız adımları hassasiyetle attık. Ülkemizin güvenli hale getirdiği bölgeye 360 bin Suriyeli gönüllü olarak döndü. 23 Ekim'den itibaren YPG'li teröristler ve silahları 30 kilometrenin dışına çıkarılacak ve örgütün silahları imha edilecektir. 150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekatı sınırlarının batısında ve doğusunda Rus-Türk devriyeleri başlayacaktır. Terörist sızmalara karşı her iki ülke gerekenleri alacak ve ortak bir mekanizma kurulacaktır."

'TÜRKİYE'NİN ÇABALARI SAYESİNDE...'

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

"Bir dönem terörle, çatışmalarla anılan Suriye toprakları, Türkiye'nin çabaları neticesinde yıllar sonra yeniden huzura ve istikrara kavuştu"

10 MADDELİK ANLAŞMA AÇIKLANDI

Türkiye ve Rusya, "Suriye'deki güvenli bölge" konusunda mutabakata vardı.

İki ülkeden anlaşmayla ilgili yapılan 10 maddelik ortak açıklama şöyle:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin aşağıdaki konularda mutabık kalmışlardır:

1. Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.

2. Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.

3. Bu çerçevede, Tel Abyad ve Ras Al Ayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.

4. Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

5. 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.

6. Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

7. Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.

8. Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.

9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir."