Berlin’de Erdoğan’ın ziyaret edeceği yerler ablukaya alınmasını AKP’liler yanlış yorumladı: “Bizi kıskandıkları için, ‘reis'e yaklaştırmıyorlar”

Erdoğan yasaklarıyla Almanya'da

ERK ACARER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 yıl sonra Berlin’de. Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin düzelmesinin ardından Berlin’e gelen Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan’ı, Tegel Havalimanı’nın “askeri bölümünde” Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ve eşi Berna Aydın karşıladı. Erdoğan ailesini Tegel’de bekleyenler arasında Adalet Bakanı Abdulhamid Gül, AKP Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan ile AKP milletvekilleri Mustafa Yeneroğlu, Zafer Sırakaya, Akif Çağatay Kılıç, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Bülent Bilgi de vardı.

Erdoğan’a 27-29 Eylül’ü kapsayacak Almanya ziyaretinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik ediyor.

HERKES ÇOK KISKANÇ!

Berlin’de önce sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek olan Erdoğan, akabinde Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile baş başa görüşecek. Ardından heyetlerarası görüşmeye geçilecek. Erdoğan, Steinmeier görüşmesinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek ve ortak basın toplantısı düzenlenecek. Cumartesi günü heyeti ile Köln’e hareket edecek olan Erdoğan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Camii'nin açılışını yapacak.

Köln’de hazırlıkları biten cami çevresinde yoğun güvenlik önlemleri var. Cami içinde fotoğraf çekimi ve söyleşi yapmak da yasak. Cami önünde görüştüğümüz cemaat, Erdoğan’ı heyecanla beklediğini söylüyor. Mustafa Kamu isimli bir vatandaş duygularını; “Erdoğan sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın lideri” ifadeleriyle dile getiriyor. Cumhurbaşkanı’a geniş bir kitlenin tepki göstermesine ise, “Herkes kıskanıyor” sözleriyle açıklıyor. Köln’de cumartesi günü binlerce kişinin protesto gösterileri de olacak.

BALKONA ÇIKMAK YASAK

Erdoğan’ın gelişi öncesinde sıkı tedbirler vardı. Bu durum tepki çekerken, “Berlin’e adeta yasaklarını da beraberinde getirdi” sözleriyle yorumlandı. Cumhurbaşkanı’nın cumartesi terk edeceği şehirde ziyaret edeceği notalarda neredeyse sıkıyönetim var. Müzeler adası, hükümet binaları bölgesi ve Tiergarten çevresinde, şehir sakinleri 3 gün pencerelerini kapalı tutmak zorunda. Balkona çıkmak da yasak; söz konusu yerlere bisiklet bile bırakılamıyor. Yasaklar polis merkezinden yayınlandı. Ayrıca, bu zorunluluklarla ilgili olarak posta kutularına da mektup bırakıldı.

DOMBRALI KONVOY

Erdoğan’ın Berlin’e inişine az bir süre kala, şehirde haraketlilik yaşandı. AKP taraftarları, küçük konvoylar yaparak ve 'Dombra' eşliğinde Erdoğan’ın kalacağı Hotel Adlon’a doğru hareketlendi. Polis, Cumhurbaşkanı’nın konvoyunun geçeceği güzergahta geniş önlemler aldı. Berlin’de 5 bin polis görev aldı, otel yolu trafiğe kapatıldı. Ayrıca yukarıda bir helikopter Cumhurbaşkanı’nın güzergahı izledi. Çatıda ise keskin nişancılar vardı. Polis, Erdoğan taraftarları gibi gazetecileri de Alman Federal Meclisi’nin bulunduğu, Brendenburg Kapısı’na yakın otele yaklaştırmadı.

Ne var ki AKP kitlesi bu durama alınganlık gösterdi. HDP’yi kastederek; “PKK’nin her türlü eylemine göz yumuyorlar ama bizim ‘reis'i karşılamamıza bile fırsat vermiyorlar” şeklinde serzenişlerde bulunanlar oldu. Çok yoğun bir kitle yoktu. 200 kişiyi dahi bulmayan kalabalıktan sık sık; “Recep Tayip Erdoğan” sloganları yükseldi, tekbirler çekildi. Cumhurbaşkanı’nın, otel yolu üzerindeki Türkiyelilerle karşılaşması da kısa sürdü. Erdoğan, göstericilerden birinin kendisine verdiği Bozkurt selamına Mercedes’in camını aralayarak, Rabia işareti, ile karşılık verdi. Erdoğan ve beraberindekiler otele giriş yaptıktan sonra ise kalabalık yavaş yavaş dağıldı.

TARTIŞMALAR YAŞANDI

Erdoğan’ı Berlin’de karşılamaya gelenler arasında; gazetecilere “Sizi biliyoruz diye tepki gösteren de vardı. “Erdoğan’ı karşılamamızı istemiyorlar, çünkü Türkiye’yi kıskanıyorlar” diyen de. Zaman zaman AKP destekçileri ile polis arasında da kısa süreli tartışmalar yaşandı.