Kampanyasını açıklayan Demirtaş: Ağaca bakıp odun gören anlayışa karşı, huzur bulan anlayışı benimseyeceğiz. Ağaçtan kereste yapanlara karşı ağaçtan devrim yapabilenlerle birlikte yürüyeceğiz

Erdoğan yuhalattı Demirtaş alkışlattı
ÖMÜR ŞAHİN KEYİF-SERBAY MANSUROĞLU
 
Köşk Adayı Selahattin Demirtaş, dün İstanbul Şişli Kent Kültür Merkezi’nde ‘Demokratik Değişim Barışçı Türkiye’ sloganıyla, adaylık kampanyasını tanıttı. ‘Yeni Yaşam Çağrısı’ başlığı altında topladığı ilkelerini açıklayan Demirtaş’ın kampanyasındaki Gezi Direnişi vurgusu dikkat çekti. Gezi Parkı’nda çekilmiş fotoğrafları afişlerinde kullanan Demirtaş için salonda Kardeş Türküler’in Gezi bestesinden uyarlanan “Gel Demirtaş” isimli şarkı çalındı.
 
 
Kürsüde “Ağaca bakıp odun gören anlayışa karşı, huzur bulan anlayışı benimseyeceğiz” diyen Demirtaş, “Ağaçtan kereste yapanlara karşı ağaçtan devrim yapabilenlerle birlikte yürüyeceklerini’ söyledi. Konuşması boyunca esprili bir üslup takınan Demirtaş’ın ‘ekmek’ ifadesini kullanmaktan da kaçınması salonda gülüşmelere neden oldu. Demirtaş, savunduğu ilkeleri ‘ekmek’ yerine sık sık toprağa ‘bıraktığını’ söyledi. Demirtaş’ın ‘Bir Cumhurbaşkanı Düşünün’ başlığı altında toplanan sloganlarından ‘Bir Cumhurbaşkanı düşünün bağlamadan başka bir şey çalmıyor’ öne çıktı. Amatör olarak bağlama çalan Demirtaş toplantıda bir gazetecinin sorusu üzerine sloganı “Başka enstrümanlar da çalıyorum ama halkın hayallerini ve parasını çalmıyorum” diye açıkladı.
 
 
RADİKAL DEMOKRATİK ADIM
Demirtaş açıkladığı Yeni Yaşam Çağrısı’nda radikal demokratik adımlarla köklü değişim yoluna gidileceği ve mevcut anayasanın toptan değişeceği vurgulandı. Demirtaş, kuracağı ‘Cumhur Meclisleri’yle yurttaşların doğrudan yönetime katılacağını belirtiyor. Diyanet İşleri’nin kaldırılması gerektiğini de vurgulayan Demirtaş’ın topyekûn değişiklik önerdiği konular, demokratikleşme, barış süreci, yeni anayasa, inanç özgürlüğü, kadın ve LGBTİ hakları, ekoloji, gençlik, eğitim, dış politika ve işçi hakları başlıkları altında toplanıyor.
Demirtaş konuşmasını “Özgürlük huzurluca dans etmekse yeni bir yaşam için birlikte dans edelim Türkiye” diye bitirdi.
 
***
KİM NE DEDİ?
 
»Sami Elvan: Hastanede kaldığımız sürede Selahattin Bey yanımızda oldu. Biz de iade-i ziyarette bulunduk.
 
»Murat Yetkin:  Çok iddialı hedefler. En çok sorulan soru ikinci tur üzerine oldu. İkinci tura kalamayacak algısını kabullenmek istemiyor sanıyorum Demirtaş; ama kendisinin de söylediği gibi en çok bu konu tartışılacağa benziyor.
 
»Deniz Türkali: Çok uzun zamandan beri ilk defa bütün yürekten desteklediğim bir kampanya.
 
»Tarhan Erdem: Oyum Demirtaş’a. Çünkü yerel yönetimlerin demokratikleştirilmesi gibi önemsediğim bir olguyu sadece o, kampanya kapsamına aldı.
 
»Can Dündar: Çok diri, çok canlı ve gayet coşkulu bir kitle. Diğer iki adayın suni, yaratılmış organizasyonuna karşı burada samimi bir ortam gördüm. Demirtaş Köşk adaylığı ile bir sınavdan geçiyorsa en iyi notunu bugün (dün) aldı.
 
»Mehmet Altan: Çok esprili buldum, sempatik. Demirtaş’ın konuşması son derece liberal demokrat bir vizyona sahip. Keşke bütün Türkiye bunu sahiplense.