Google Play Store
App Store

Enerji vaatleri zam ve kesintiye dönüştü. İktidarın enerji alanında verdiği sözler, son yıllarda yalnızca zam olarak geri döndü. Konutlarda elektrik faturası 2018’den bugüne kadar yüzde 360, doğalgaz faturası ise yüzde 456 arttı.

Erdoğan’ın vaatleri çoktan sınıfta kaldı
Isparta'da geçen yıl etkili olan kar yağışının ardından kentte elektrik kesintileri yaşanmıştı. (Fotoğraf: AA)

BirGün ANKARA

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 14 Mayıs seçimlerine kısa süre kala AKP’nin tek adam rejimine geçilen 2018 seçimleri öncesi seçim beyannamesindeki enerji vaatlerini ele aldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Verin yetkiyi, görün etkiyi” söylemiyle duyurduğu seçim vaatlerinin gerçekleşmediğine dikkat çeken Akın, enerji vaatlerinin vatandaşa zam olarak geri döndüğünü vurguladı.

ISPARTA GÜNLERCE KARANLIKTA KALDI

“İktidar, 2018 seçim beyannamesinde ‘vatandaşa ucuz enerji sağlanacağı’ vaadinde bulundu. Bu dönemde elektrik tarifesi 10, doğalgaz tarifesi 17 defa zamlandı” diyen Akın, şu değerlendirmeleri yaptı: “Ucuzlayacağı söylenen elektrik faturası konutlarda 2018’den bugüne kadar yüzde 360, doğalgaz faturası ise yüzde 456 oranında arttı. İktidar, 2018 seçim beyannamesinde, “Enerjide arz güvenliğinin kesintisiz sağlanacağı” vaadinde bulundu. 2021 yazında ülke genelinde arz-talep dengesi sağlanamadığı için Türkiye genelinde elektrik kesintisi yaşandı. Şubat 2022 tarihinde sanayi tesislerinde hem elektrik hem de doğalgaz kesintisi uygulandığı için üretim durdu.” 2018 seçim beyannamesinde, “elektrik şebekesinin altyapısının güçlendirileceği” vaadinde bulunuldu. Ocak 2021 ile Şubat 2021 tarihlerinde olumsuz hava koşulları gerekçesiyle yaklaşık 200 bin aboneye 24 saatten daha uzun süreli kesinti uygulandı. Şubat 2022 ve Mart 2022 tarihlerinde ise 500 bini aşkın nüfuslu Isparta’ya günlerce elektrik verilemedi. 2018 seçim beyannamesinde, “Enerji verimliliği ile daha az karbon salımının sağlanacağı” vaadinde bulunuldu. Türkiye’nin enerji verimliliğinde büyük bir potansiyelinin bulunmasına karşın bugüne kadar hiçbir somut adım atılmadı. Enerji verimliliği alanında kamudaki hedeflere bile ulaşılamadı.

İHTİSAS BÖLGELERİ KAĞIT ÜZERİNDE KALDI

2018 seçim beyannamesinde pek çok bölgede enerji ihtisas endüstri bölgelerinin kurulacağı vaadine yer verildi. Ancak 2018’den bugüne kadar vaat edilen ihtisas bölgeleriyle ilgili pek çok kentte somut bir ilerleme sağlanmadı. Bazı bölgelerde ise başlatılan çalışma ise karar alınması ve temel atmanın ötesine geçilemedi. 2018 seçim beyannamesinde madencilik faaliyetlerinde iş kazalarının engellenmesi konusunda “Güvenli Madenciliğin Yol Haritası”nın hazırlanacağı ve iş kazalarının sıfıra düşürüleceği vaadi yer aldı. 2018 yılından bu yana maden kazalarında gözle görülür bir azalma yaşanmazken; 42 işçinin hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Amasra işletmesindeki facia başta olmak üzere madencilik alanında SGK verilerine göre en az 288 işçi hayatını kaybetti.