Eski CHP vekili Erdem, dokunulmazlığı kalkar kalkmaz, ‘silahlı terör örgütüne yardım’ suçlamasıyla tutuklandı. Erdem, Tezcan için “Bu onun eseridir” diye sitemde bulundu

Eren Erdem'in dokunulmazlığı kalktı, tutuklandı

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve CHP’den 25-26. dönem İstanbul Milletvekili Eren Erdem, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “gizli tanığı deşifre etmek” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava nedeniyle tutuklandı.
Ankara’da gözaltına alındıktan sonra karayoluyla İstanbul’a sevk edilen Erdem, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayına getirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da telefonla bilgi aldığı öğrenilen duruşmayı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski il başkanı Cemal Canpolat, CHP’li mevcut ve eski milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Hilmi Yarayıcı, Sibel Özdemir, Turan Aydoğan izledi.

‘Tezcan’a söyleyin, onun eseri’

Erdem’in CHP’li vekillerle konuşurken, “Bülent Tezcan’a söyleyin bu onun eseridir” dediği duyuldu. Daha sonra savunmasını yapan Erdem, Ahmet Şık’a ‘FETÖ’cü’ diyen yapının şimdi kendisini ‘FETÖ’cü’ ilan ettiğini söyledi. Erdem, savunmasında şu ifadeleri kullandı:

“Suçlu olsam kaçardım suçsuzum ve mücadeleye devam. Kaçsam kaçardım ama buradayım. FETÖ’nün gazeteye (Karşı gazetesi) tek kuruş verdiğini ispat etsinler idamımı talep ederim. O dönem ilanlarla ayakta durduk. Cumhuriyet, BirGün, biz ‘Yayın yasağını deleceğiz’ dedik.”

“Bu iddianame FETÖ ile mücadeleye zarar verir” diyen Erdem, şöyle devam etti:

“Namusumu ortaya koyarak söylüyorum, gitsem giderdim. CHP PM üyesiyim, nereye gideceğim? İddianame çürük. En fazla cumhurbaşkanına hakaretten ceza alırım. Milletvekilliğimin düştüğü hafta tutuklanmam adalete zarar verir. Ben suçlanıyorsam Hakan Fidan da suçlanmalı. Suçum 17- 25’te haber yapmak. İddianamede ‘Gazete FETÖ matbaasında basıldı’ dediler. Benim üzerimden CHP yıpratılmaktadır. Aydınlık da aynı matbaada basıldı.”

Savunmayı dinledikten sonra duruşmaya kısa bir süre ara veren mahkeme Erdem’in tutuklanmasına hükmetti. Mahkeme heyeti, duruşmayı daha önce bıraktığı 19 Eylül’e erteledi.

Adliye önünde açıklama

Erdem’in tutuklanmasının ardından, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile Avukat Efkan Bolaç, Çağlayan Adliyesi’nde açıklama yaptı.

Adliye önünde ilk olarak Kaftancıoğlu konuştu. Kaftancıoğlu, “Erdem’in tutuklanmasını gerektirecek hukuki bir gerekçe yok. Tamamen Saray’dan yönetilen bir algı operasyonu. Partimizin bu algı operasyonlarına alet olmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi. Ardından söz alan Avukat Efkan Bolaç, “Yurtdışına çıkış yasağı, imza ya da kefaletle serbest bırakılabilirdi, yapılan işlem infaz işlemidir, cezanın çektirilmesidir” diye konuştu. Daha sonra konuşan Mahmut Tanal, “Erdem’in tutuklanma kararı muhaliflere gözdağıdır” dedi.

‘Erdem’in tutuklanması siyasi operasyondur’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Tezcan, Erdem hakkında verilen tutuklama kararını siyasi operasyon olarak niteledi. Tezcan, “Eren Erdem hukuksuz biçimde tutuklandı. Yaşamı boyunca FETÖ’yle mücadele edenler; FETÖ’yle iş tutanlarca suçlanıyor. Erdem’in tutuklanması siyasi bir operasyondur. Bu operasyona teslim olmayacağız” diye konuştu.