1 Mayıs, Thüringen eyaletinin Erfurt şehrinde farklı bir atmosferde yaşandı. Neonaziler, ırkçılık karşıtı gruplar, sendikalar, partiler ve korona karşıtları 1 Mayıs'ta meydanlardaydı. Kentte aşırı sağcı grubun gösterisinde yaklaşık 160 kişi yer alırken sivil toplum örgütleri ise yaklaşık bin 300 kişi ile protesto eylemi düzenledi.

Erfurt'ta neonaziler protesto edildi

BİRGÜN AVRUPA

Almanya'da Thüringen eyaletinin başkenti Erfurt’ta sendika ve siyasi partiler, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı meydanlarda kutladı. Sendikaların 1 Mayıs gösterilerinin yanı sıra aşırı sağcı gruplar da sokağa çıktı. Eyalet polisi, pandemi önlemlerini uygulamak için ve gruplar arasında yaşanacak olası gerginliklere karşı şehirde geniş güvenlik önemleri aldı.

Geçtiğimiz hafta tramvayda 17 yaşındaki mülteci bir çocuğun ırkçı saldırıya uğramasının ardından, sivil toplum örgütleri 1 Mayıs’ta Erfurt Domplatzt’da ırkçılık karşıtı gösteri düzenledi. Aynı gün “Neue Stärke” adlı Neonazi grubu da izin verilmemesine rağmen 160 kişiyle gösteri düzenledi.

Aşırı sağcı grup gösteri boyunca polis tarafından çevrelendi. Aynı meydanda neonazi grubu protesto etmek için bin 300 kişi de ırkçılık karşıtı eylem yaptı. Emniyet güçleri iki grubun arasında tampon bölge oluşturdu. Gösteriler sırasında kentte de geniş güvenlik önlemleri alındı.