Yeniden görülmeye başlanan Ergenekon davasında 113 sanık hakkında beraat talep edilirken İlker Başbuğ ve Dursun Çiçek dahil 19 kişinin dosyalarının ayrılması talep edildi. Avukatlar beraat kararı yerine bu kararın verilmesini eleştirdi

Ergenekon’da avukat tepkisi

Yargıtay tarafından yeniden yargılama yapılması için bozulan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz ile Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın da aralarında olduğu 274 sanıklı Ergenekon davasında, yeniden yargılama dün İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı .İlk duruşmaya Danıştay saldırısı hükümlüsü tutuklu sanık Alparslan Arslan ile CHP Milletvekili Dursun Çiçek, Doğu Perinçek ve gazeteci Yalçın Küçük’ün de aralarında olduğu 70’i aşkın sanık katıldı. Duruşmaya gelmeyen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile diğer sanıkları ise avukatları temsil etti.

En önemli davalardan

Savcı 274 sanıktan 113’ü hakkında beraat kararı verilmesi istendi. Ergenekon davası yakın dönem Türk siyasi hayatının en önemli davalarından bir tanesi olma özelliğindeyken dava AKP ile Cemaat’in muhaliflere yönelik gerçekleştirdiği ortak operasyon olarak yorumlandı. Dava döneminde ‘başbakan’ olan Cumhurbaşkanı Erdoğan Ergenekon’un savcısı olduğunu dile getirmişti.

Yargıtay’a uyun

Mahkeme başkanı avukatlara ilk olarak Yargıtayın bozma ilamına ilişkin beyanlarını sordu. Sanıklardan Kenan Temur dışında Tüm sanık ve avukatları, bozma ilamının yerinde olduğunu belirterek karara uyulmasını talep etti.

Beraat talep edildi

Söz alan Duruşma savcısı ölen 11 sanık hakkında düşme kararı verilmesini isteyerek, birleşen tüm dosya içeriğinde haklarında örgüt yöneticisi, üyeliği ve örgüte yardım suçundan dava açılan 113 sanığın “Ergenekon terör örgütünün kesin ve inandırıcı deliller ile kanıtlanmadığı, bu nedenle olmayan bir terör örgütünün yöneticisi, üyesi ve yardım edeni olmayacağından bu suçların işlenmesinin söz konusu olamadığı” belirtilerek beraat kararı verilmesine ve dosyalarının ayrılmasına karar verilmesini talep etti.

Arslan hakkında karar

Savcı, Danıştay saldırı davası ile bu davanın sanıkları arasında bağlantı bulunamadığından yetkisizlik kararı verilerek ayrılmasını, saldırgan Alparslan Arslan’ın ise delil durumu ve kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tutukluluğunun devamına karar verilmesini, silah temin eden 4 kişi hakkında ise yargılamanın devamına karar verilmesini talep etti.

Dosyalar ayrılsın

İlker Başbuğ’un söz konusu dönemde Genelkurmay Başkanı olduğunu belirten savcı, söz konusu suçlardan dolayı “yüce divanda yargılanırlar” hükmü çerçevesinde Başbuğ dahil eski komutanlar Dursun Çiçek, Hasan Iğsız, Nusret Taşdelen’in de aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılamasının durdurulmasına hükmedilerek dosyanın ayrılmasına karar verilmesini talep etti.

Avukatlardan tepki

Başbuğ ve eski komutanlar savcının bu yöndeki talebine tepki gösterdi. Dosyanın ayrılarak Yüce Divana sunulmasının davayı uzatacağını ve yarar sağlamayacağını belirterek, derhal beraat kararı verilmesini istedi. Avukatlar ayrıca bu durumu FETÖ’nün aleyhe kullanabileceğini ifade etti.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde mahkeme heyeti, taleplere ilişkin ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, “İnternet andıçları” ve “İrticayla mücadele eylem planı” çalışmalarının bilgileri dahilinde olduğu iddia edilen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile eski komutanlar Dursun Çiçek, Hasan Iğsız ve Nusret Taşdeler’in de aralarında bulunduğu 19 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Heyet ayrıca, aralarında Danıştay saldırısını gerçekleştiren hükümlü Alparslan Arslan ile silah temin eden 4 kişi hakkındaki dosyanın da ayrılmasına hükmederek, duruşmayı 7 Eylül’e erteledi.

Dava ne zaman bozuldu?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016’da 275 sanıklı Ergenekon Davası’na ilişkin kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozmuştu. Yargıtay, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini belirtmiş, Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin somut delil ortaya konulamamasını da esastan bozma gerekçesi yapmıştı. Davanın da İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi kararlaştırılmıştı.