BİRGÜN Gazetesi'nde 26 Nisan 2005 tarihinde yayınlanan 'Müritleri Haydar Baş'a baş kaldırdı' başlıklı haber nedeniyle yazar, Yalçın Ergündoğan, üç yıla kadar hapis ve para cezası istemiyle...

BİRGÜN Gazetesi'nde 26 Nisan 2005 tarihinde yayınlanan 'Müritleri Haydar Baş'a baş kaldırdı' başlıklı haber nedeniyle yazar, Yalçın Ergündoğan, üç yıla kadar hapis ve para cezası istemiyle bugün yeniden hakim karşısına çıkacak. 16 Mart Perşembe günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mehkemesi'nde görülecek duruşmaya, mahkemenin 'zorla getirilmesi' yönünde verdiği karar gereği Haydar Baş'ın da katılması bekleniyor. Birgün Gazetesi yazarı ve Sesonline.net haber portalının Yayın Yönetmeni Yalçın Ergündoğan son duruşmadaki ifadesinde şunları söylemişti: "Söz edilen yazı ve haber bana aittir. Bu haberi kaleme alarak kamusal görevimi yaptım."

Birgün Gazetesi'nde 26 Nisan 2005 tarihinde yayınlanan * "MÜRİTLERİ HAYDAR BAŞ'A BAŞ KALDIRDI" başlıklı haber nedeniyle yazar, Yalçın Ergündoğan, üç yıla kadar hapis ve para cezası öngören eski Ceza Kanunu'nun 480/1-4 maddesi ile cezai sorumluluğu düzenleyen 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 11 maddesi uyarınca cezalandırılması istemiyle yargılanıyor. 16 Mart Perşembe günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mehkemesi'nde görülecek duruşmaya, - mahkemenin "zorla getirilmesi" yönünde verdiği karar gereği- Haydar Baş'ın da katılması bekleniyor...

Gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan tarafından Haydar Baş'la ilgili yazının Birgün'de yayınlanmasının ardından, Yeni Nesil Gazetesi'nde, Ergündoğan için bir de "B E D D U A" yayınlanmıştı.
16 Mart Perşembe günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mehkemesi'nde saat:10.00'da görülecek duruşmaya,- mahkemenin "zorla getirilmesi" yönünde verdiği karar gereği- Haydar Baş'ın da katılması bekleniyor.
Birgün Gazetesi yazarı ve Sesonline.net haber portalının Yayın Yönetmeni Yalçın Ergündoğan son duruşmadaki ifadesinde şunları söylemişti:
"Söz edilen yazı ve haber bana aittir, yazdığım haberdeki sorumluluklarımın bilincindeyim, herhangi bir hakaret ve kişilik haklarını zedeleyecek unsur da metnin içinde mevcut değildir... Şimdi bir partinin Genel Başkanı olan Haydar Baş'ın uzun süre birlikte olduğu müridlerinin, tarikatten ayrılmalarını ve ayrılış gerekçelerini * "HAYDAR BAŞ'IN GERÇEK YÜZÜ" adlı internet sitesinde yayınlamaları, haber değil midir? Bu haberin yayınlanmasıyladır ki; konu kamuoyunun gündemine taşınmış, CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun tarafından da haberde vurgulanan konular TBMM gündemine taşınarak ilgili Bakanların yanıtlaması istemi ile soru önergeleri verilmiştir... Bu haberi kaleme alarak kamusal görevimi yaptım..."
Bu arada, Haydar Baş vekilleri tarafından "uzlaşma" yönünde iletilen talep, Yalçın Ergündoğan ve vekili Av.Tora Pekin'in müdahalesi ile "bize atılı suçu kabul etmediğimizden ve yapılanı, açıkça doğru haber verme gibi kamusal bir görev saydığımızdan 'uzlaşmayı kabul etmiyoruz" denilmişti.

* * *

HAYDAR BAŞ HAKKINDA VERİLEN SORU ÖNERGELERİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş hakkında basında yer alan iddialarla ilgili 3 ayrı soru önergesi verdi.

CHP Hatay Milletvekili Durgun'un önergesindeki sorular şöyle:
» Haydar Baş isimli şahıs hangi vakıf ve derneklerin kurucusu, yöneticisi ve üyesidir?

» Bu kuruluşlar resmi makamlarca denetlenmiş midir? Denetlenmişse sonuçlar nedir? Bu kuruluşlarla ilgili sürdürülen yasal soruşturma var mıdır? Haydar Baş hakkında güvenlik birimlerine kaç şikayette bulunulmuştur? Bu şikayetler üzerine hangi işlemler yapılmıştır?

» Basına yansıyan, Haydar Baş'ın aleyhinde yayın ve haber yapan kişileri, kendi taraftarlarını tahrik ederek tehdit ettiği doğru mudur?

» Trabzon'da yaşanan, bildiri dağıtan gençlere dönük saldırı olayı sırasında bu ilde yayın yapan Kadırga TV'nin provokasyona dönük haber yaptığı tespit edilmiş midir? Edilmiş ise, hangi yasal yollara başvurulmuştur?

» Haydar Baş isimli kişinin, kullandığı Profesörlük ünvanı, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onaylanmış mıdır? Bu kişinin, yayınlanan kitap, dergi ve televizyonlarda profesör unvanını kullanması hakkı var mıdır? Yoksa, unvanın sahte kullanımından dolayı, soruşturma açılmış mıdır? Konu yargıya intikal ettirilmiş midir?

» Haydar Baş'ın basına yansıyan nikahsız olarak yaşadığı kadından 17 çocuk sahibi olduğu ve bu çocukları resmi nikahlı eşi üzerine kaydettirdiği bilgileri doğru mudur? Bu çocukların doğum tarihleri bir insanın biyolojik doğurma sürelerine uygun mudur?...

» * Haydar Baş'ın 'sahteciliği'ne İçişleri Bakanlığı tescili

» * Bir bedduamız eksikti / Ümit OTAN ( 5 Mayıs 2005 )

» * Erdoğan'dan Birgün yazarı Erbil Tuşalp'e dava...