Erhan Görür davasında cezasızlık endişesi
Erhan Görür. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Van'da asker kurşunuyla katledilen Erhan Görür'ün ölümüne dair açılan davada bugün karar çıkması bekleniyor. Avukat Ebru Demirtepe, dosyanın cezasızlıkla kapatılmak istendiğini belirtti.  

Van’ın Başkale ilçesinde 14 Haziran 2020 tarihinde asker kurşunuyla hayatını kaybeden 20 yaşındaki Erhan Görür’ün ölümüne dair Üsteğmen Yasin Erkoç hakkında “taksirle öldürmek” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması bugün Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Son görülen duruşmada savcı, sanık askerin işlediği suçun "meşru müdafaa" kapsamında değerlendirmesini ve bu nedenle "ceza verilmesine yer olmadığına dair hüküm" kurulmasını talep etti. Katledilen Görür'ün aile avukatı Ebru Demirtepe ise, sanığın “kasten öldürme” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Avukat Demirtepe, dava sürecini MA'ya değerlendirdi. Demirtepe, "Dava aşamasında da olay yeri inceleme talebimiz başta olmak üzere öldürme olayının kasıtlı olarak gerçekleştiğini ortaya çıkaracak bütün esaslı taleplerimiz reddedildi. Mahkemenin bu tutumundan sanık askerin cezasız bırakılmak istendiği ortada" dedi.

ÖLÜMLERİN NEDENİ CEZASIZLIK

‘‘Bu müdahalelerin ölümle sonuçlanmasının en temel nedeni yargıdaki cezasızlık politikalarıdır’’ diyen Demirtepe, ‘‘Zira bu suçları işleyen üniformalılar ya hiç yargılanmıyor ya da yargılanıyorlarmış gibi yapılarak ‘meşru savunma’ sayılıyor. Sanıklar cezasızlıkla ödüllendiriliyorlar’’ şeklinde konuştu. Demirtepe, ÖHD, İHD, Van Barosu, Hafıza Merkezi ve benzeri birçok ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşu tarafından takip edilen davanın bugün saat 09.15’te görülecek karar duruşmasına kamuoyu desteği çağrısı yaptı.