Eril yargının ‘tasarlamayla’ imtihanı

HABER MERKEZİ

Erkek şiddeti ve kadın cinayeti davalarında, suçun ‘tasarlanarak işlendiğine’ ilişkin somut deliller olsa bile sıklıkla mahkemelerin faillere bu suçtan ceza vermediği görülüyor. Fail erkeklerin az cezayla kurtulmasına yol açan bu adaletsizliğin bir örneği de Kayseri’de yaşanmıştı; ancak karar Yargıtay’dan döndü.
Kayseri’de boşanma aşamasında olduğu 39 yaşındaki A.T.’yi bıçaklayan ve ‘eşi kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla yargılanan Okan Taşdöven’e verilen 16 yıl 9 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, sanığın kadını uzun süre takip ettiğine, tanınmamak için maske taktığına, dolasıyla cinayetin ‘tasarlanarak’ işlendiğine kanaat getirerek, hükmün yanlış maddeden kurulduğuna karar verdi. Ceza dairesi, Okan Taşdöven’in ‘tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan cezalandırılmasını istedi.


KAMERAYA DA YANSIDI

Olay, 13 Eylül 2020’de Melikgazi ilçesinde meydana geldi. Hakkında uzaklaştırma kararı çıkarılan Taşdöven, buna rağmen A.T’nin çalıştığı mağazaya gitti ve 16 yaşındaki kızının önünde kadını öldürmeye çalıştı. Yaralanan A.T. ile kızı, mağaza çalışanları tarafından son anda kurtarılırken olay an be an kameralara yansıdı.

Tutuklanan sanık hakkında ‘eşi kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan dava açıldı. Kayseri 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Kasım 2020’de sanığa 16 yıl hapis cezası verdi. Sanığı kızını yaraladığı için ayrıca 9 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, cezayı ertelemedi. İstinaf mahkemesi de kararı yerinde bulunca şikâyetçi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları dosyayı Yargıtay’a taşıdı.

SANIK TASARLADI

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi cezayı bozdu. Kararda “sanığın tanınmasını engelleyecek kasket, gözlük ve maske kullanarak kızını takip ettiği ve bir giyim mağazasında önceden kararlaştırdığı eylemini gerçekleştirdiği” vurgulandı. Karar ile fiilin icrası arasında makul sürenin geçtiği, sanığın sebat ve ısrarla kararından dönmediğinin anlaşıldığı ifade edildi. Buna karşın yerel mahkemenin ‘tasarlayarak kasten öldürm’ suçunun koşullarının bulunduğu gözetilmeksizin suç vasfında yanılgıya düştüğüne vurgu yapılan kararda, “Dosyanın bozularak yerel mahkemeye gönderilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir” dendi.

***

Kadın katiline iyi hal indirimi

Bursa’da mahkeme, boşandığı kadını bıçakla öldüren erkek için iyi hal ve haksız tahrik indirimi uyguladı, faili 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Fatma Gökce’yi öldüren İlhan Gökce’nin yargılandığı dava, Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sonuçlandı. Son duruşmada “Bir kişiyi öldürmenin savunulacak durumu yok” diyen sanığa mahkeme heyeti, ‘boşandığı eşe karşı kasten öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ardından mahkeme, ‘tahrik’ ve ‘sanığın duruşmadaki iyi hali’ni gerekçe göstererek cezayı 20 yıla düşürdü. Gökce’nin tutukluluğunun devamına karar verildi.