CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, erişimi engellenen internet sitelerini ve yasaklanan sitelerle ilgili yapılan yasal işlemleri Meclis gündemine getirdi. Gürer uyuşturucu, kumar vb. suça teşvik eden yurt dışı bağlantılı internet sitelerinin yayın çıkışı yaptığı ülkeler ile yapılan görüşmeler ve yapılan anlaşmalarla yasaklama ve cezaya yönelik yaptırımlara da yazılı soru önergesinde yer verdi. Cumhuriyet Halk […]

Erişime engelli site sayısı da ‘erişime engelli’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, erişimi engellenen internet sitelerini ve yasaklanan sitelerle ilgili yapılan yasal işlemleri Meclis gündemine getirdi.

Gürer uyuşturucu, kumar vb. suça teşvik eden yurt dışı bağlantılı internet sitelerinin yayın çıkışı yaptığı ülkeler ile yapılan görüşmeler ve yapılan anlaşmalarla yasaklama ve cezaya yönelik yaptırımlara da yazılı soru önergesinde yer verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “2018 yılında içerikleri belirtilerek yasaklanan İnternet sitesi sayısı kaçtır? Kaçı yurt dışı bağlantılıdır? Ülkemizde oluşturulan ve yasaklanan sitelerle ilgili yapılan yasal işlemler nelerdir? Uyuşturucu, kumar vb. suça teşvik eden yurt dışı İnternet sitelerinin yayın çıkışı yaptığı ülkeler ile yapılan görüşmeler ve yapılan anlaşmalarla yasaklama ve cezaya yönelik yaptırımlar var mıdır?” şeklindeki soruları yöneltti.

Önergeye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yanıt verdi.

Bakan Turhan, bu bilgilerin açıklanmasının suçla mücadelede sorun yaratabileceğini söyledi.

Bakan Turhan, yanıtında şu ifadelere yer verdi:

“Erişime engellenen site sayısı ve istatiksel değerlerin açıklanması; suçun önlenmesi ve suçla mücadelede sıkıntılara sebep olabilecek, özellikle çocuk pornosuna ilişkin içeriklerin deşifre olmasına yol açacaktır. Ayrıca, bu tür rakamlar diğer ülkelerce resmi olarak, toplu şekilde açıklanmadığından, uluslararası düzeyde, bu rakamlardan hareketle ülkemiz aleyhine haksız algı meydana getirilmekte, bilgi kirliliği oluşturulmaktadır.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı tarafından 5651 sayılı yasanın 8 inci maddesi gereğince katalog suçlar kapsamında re’sen gerçekleştirilmiş olan erişim engelleme istatistiklerine, http://internet.btk.gov.tr internet sitesindeki “istatistikler” başlığı altında detaylı olarak yer verilmektedir.”

RAKAMLAR PAYLAŞILMALI

Gürer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu tür sitelerin kapanmış olması özendirmekten çok buna yönelik mücadelenin varlığını gösterir. Bu nedenle rakamsal verilerle ortaya çıkarılması daha caydırıcıdır. Suç içeren, toplumu yanlışa sürükleyen, gençlerimiz üzerinde olumsuz etkileri olan bu sitelerin kapatılmasından daha doğal bir durum olamaz. Ülkemiz aleyhine kullanılacağı varsayımı, yapılan işin iyi anlatılmamasını ve gerekçelerinin doğru yansıtılmamasıyla ilgilidir. Suçla mücadelenin dünyanın her yerinde anlaşılabilir bir durum olduğu yadsınamaz. Bu nedenle rakamlar kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bakanın dediği gibi kapatılan bir sitenin teşvik oluşturacağı düşüncesi de ilginç bir durum. ‘Mavi Balina’ gibi hala erişimi olası olan, çocuklar üzerinde yarattığı olumsuz etkiye rağmen engellenemeyen sitelerin varlığı da bir gerçektir. Bakanlık, bu konuda görevini ve sorumluluğunu daha sıkı bir şekilde yerine getirmelidir” dedi..