Erkek adalet!
Erkek yargı Çilem’i görmedi, kadınların çığlığını duymadı. Yargıtay, ölmemek için kendisine yıllarca şiddet uygulayan erkeği öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ın 15 yıl mahkûmiyet kararını onadı. Kadınlar isyan etti.
HABER MERKEZİ
Yargıtay, kendisine yıllarca sistematik şiddet uygulayan erkeği öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’a yerel mahkemenin verdiği 15 yıl hapis cezasını onadı. Doğan, “Siz aslında beni değil, 8 yaşında bir çocuğu ve dünyadaki bütün kadınları hapsettiniz” diyerek karara tepki gösterdi. Karara kadınlardan ve kadın örgütlerinden de tepki yağdı.
6,5 YIL YATACAK
Adana’da 6 yıl önce hayatta kalabilmek için evli olduğu Hasan Karabulut’u öldüren Çilem Doğan’ın Yargıtay’da görülen davasında dün karar çıktı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Doğan’a verdiği 15 yıl hapis cezasını onadığını duyurdu. Buna göre, olayın ardından tutuklanarak 11 ay hapis yatan Çilem Doğan, bir hafta içinde yeniden cezaevine girecek ve yaklaşık 6,5 yıl cezaevinde kalacak. Kararın oyçokluğuyla mı oybirliğiyle mi alındığı bilinmiyor. Doğan’ın avukatlarından Cemre Topal, kararın iki gün içinde Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) yükleneceğini, ayrıntıları ancak o zaman öğrenebileceklerini belirtti.
ART NİYETLİ BİR KARAR
Yargıtay’ın kararını “gerçekten kasıtlı, art niyetli bir karar” olarak değerlendiren Av. Topal, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yerel mahkemede yapılan yargılamada usulen bile çok ciddi eksiklikler söz konusuydu. Örneğin Adli Tıp raporu eksikti, dinlenmeyen polis tanıklar vardı. Yargıtay, usulen bile kararı bozabilirdi. Biz temyiz gerekçelerimizi, yapılan yargılamadaki sorunları, eksiklikleri tüm açıklığıyla tek tek anlattık. Ama ne yazık ki böyle bir karar çıktı. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Önce Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na itirazlarımızı ileteceğiz, kararda düzeltme talep edeceğiz, ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız.”
Çilem Doğan’ın hayatta kalabilmek için Hasan Karabulut’u öldürdüğünün altını çizen Topal, “Öldürmeseydi kendisi ölecekti. O zaman Hasan Karabulut’a yine aynı ceza verilecekti. ‘Erkekliğime laf etti’ vesaire diyecekti, kravat takacaktı, haksız tahrik indiriminden yararlanıp aynı cezayı alacaktı. Kadınları katleden erkeklerin davalarında görüyoruz bunu. Hayatını savunan Çilem’e de aynı cezayı verdiler. Burada adaletten söz edilebilir mi?” ifadelerini kullandı.
YARGITAY HAZMEDEMEDİ
Av. Topal, ‘Bu kararı bekliyor muydunuz?’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bizim iflah olmaz bir iyimserliğimiz var. Dün birlikte yemek yedik; çok heyecanlı, umutluyduk. Çilem kararı öğrenince çok üzüldü, öfkelendi ama metanetliydi. Yargı, bu kararla tüm kadınlara, ‘Devlet olarak biz sizi zaten korumuyoruz. Siz kendinizi korursanız da arkanızda durmayız’ demiş oldu. Ben Çilem’in kadınlara güç vermesini Yargıtay’ın hazmedemediğini düşünüyorum.”
BU NASIL ADALET!
Çilem Doğan’a verilen 15 yıllık hapis cezasının onanması, kadınları isyan ettirdi. Twitter’da Çilem Doğan ile ilgili yüzlerce paylaşım yapıldı. Çok sayıda kadın örgütü de sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla karara tepki gösterdi.
Kadınlar Birlikte Güçlü: Çilem Doğan, devlet görevini yapmadığı ve ona uygulanan şiddeti önlemediği için, hayatta kalabilmek için öldürmek zorunda kaldı, bugün ceza aldı. Şirin Ünal, Musa Orhan, Zaynak Abakarov gibileri ise serbest… Erkek adalet değil, gerçek adalet!
Nar Kadın Dayanışması: Çilem’e "hayatına neden sahip çıktın?" diyen erkek yargıyla mücadelemiz sürecek. Kirpiğiniz yere düşmesin, direnişimiz ve mücadelemiz devam edecek.
Kadın Koalisyonu: Bu nasıl adalet! Hem İstanbul Sözleşmesi’ni iptal edip kadınları şiddete karşı savunmasız bırakın hem de canını kurtarmak için özsavunma yapmak zorunda kalınca hapse atın! Kadınların yaşamı tehlike altında!
Feminist Avukatlar: Erkek şiddetine bizzat devlet eliyle yol verildiği zamanlarda, elbette erkek yargı, hayatına sahip çıkan bir kadına ceza verdi. Şiddeti önlemek bir yana seyredenler, Çilem Doğan’a ‘Hayatına neden sahip çıktın’ dedi. Yargıtay, kadın düşmanı bir karara imza attı.
Kadın Meclisleri: Yetkililer korumadığı için kendini korumak zorunda kalan Çilem ve hayatı için mücadele etmek zorunda kalan kadınlar asla yalnız yürümeyecek.
Eşitlik İçin Kadın Platformu: Katiller, tecavüzcüler, çocuk istismarı failleri sokakta gezerken meşru müdafaa hakkını kullanan Çilem’in hapse girmesi kabul edilemez. Meşru müdafaa haktır.
Mor Sarmaşık: Yaşamak için onlarca kere devlet kurumlarına başvurmuş, 9 defa uzaklaştırma kararı aldırmış Çilem Doğan, onu korumayan erkek adalet tarafından cezalandırılamaz.
***
Kızım siz kadınlara emanet
Çilem Doğan, kararın ardından şu mektubu paylaştı: “15 yıl cezayı onayarak Çilem Doğan’ı hapsetmediniz. Siz 8 yaşındaki bir çocuğu ve dünyadaki bütün kadınları hapsettiniz. Erkek adaletten bir şey beklemedik, beklemiyoruz. Yine bizi yanıltmadı. Biz kadınlar ‘kirpiğimiz yere düşmesin’ diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kızım siz kadınlara emanet. Kadın mücadelesi kazanacak. Bütün kadınları dayanışmanın sıcaklığıyla kucaklıyorum.”