Mersin’de boşandığı erkek tarafından öldürülen Kübra Aşkın’ın dava 24 Mart’a ertelendi. Dava öncesi açıklama yapan kadınlar “Biz ölmek değil, yaşamak istiyoruz. Kübra Aşkın ve tüm kadınlar için erkek adalet değil, gerçek adalet!” açıklaması yaptı

Erkek adalet değil, gerçek adalet

HABER MERKEZİ

Mersin'de Kübra Aşkın'ı seyir halindeki aracına çarparak durduran ve tabancayla öldüren boşandığı erkek Davut D.'nin yargılanmasına Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davada mütalaasını veren savcı, sanığın olayı tasarlayarak işlemediği savunarak, sanığa müebbet hapis cezası verilmesini talep etti. Aşkın’ın ailesinin avukatları ise mütalaaya tepki göstererek, “Şahsın bu olayı tasarlayarak yaptığı ortadadır. Bütün bulgular bunu göstermektedir” dedi.

‘KADERİN OYUNU’ DEDİ!

Duruşma sırasında rahat hareketleriyle dikkat çeken sanık Davut G.’nin savunmasında ‘kaderin bir oyunu’ demesi üzerine Aşkın’ın ailesi sinir krizi geçirdi. İfadelerin ardından mahkeme davayı 24 Mart’a erteledi. Mart ayında görülecek duruşmanın karar duruşması olması bekleniyor.

ERKEK YARGI SUÇ ORTAĞI

Duruşma öncesi Mersin Adliyesi önünde açıklama yapan Mersin Kadın Platformu üyeleri, “Aileyi korumak adına kadını yok sayan politikalar her gün kadınların hayatına mal oluyor” açıklaması yaptı. Mersin Kadın Platformu adına konuşan Çiğdem Serin, şunları söyledi: “Erkek egemen bakış açısıyla mahkemeler ‘çok seviyordum’, ‘aldatıyordu”, ‘aşıktım’ diye kendini savunan erkeklere indirim uyguluyor. Kadın cinayeti davaları, erkeğin ceza indirimi için, adeta kadının masumiyetinin yargılandığı bir hale dönüşüyor. Yani kadın cinayeti davalarında neredeyse kadınlar neden öldürüldükleri için yargılanıyor, bu yönde deliller değerlendiriliyor. Kadınların yaşam hakkının elinden alınmasına sebep arayan bu anlayış, kadınları erkeğin mülkü olarak gören, eşitliği reddeden, kadını yok sayan erkek egemen anlayıştır. Erkeklere haksız tahrik indirimi uygulayan erkek yargı da bu sistemin uygulayıcısıdır.”

İNDİRİMLER ERKEKLERİ CESARETLENDİRİYOR

Kübra Aşkın ve tüm kadınlar için adalet çağrısı yapan Serin, “Bugün buradayız, çünkü katil erkeğin erkek yargıya sığınarak cinayetinin üstünü ‘aşk’ ile örtmesine izin vermiyoruz. Bugün buradayız; çünkü erkek adaletin, erkeklere uygulayacağı indirim için katledilen kadınları kendi makbul kadın normlarına göre yargılamasına tahammülümüz yok. Bugün buradayız; çünkü bu davalarda uygulanan indirimlerin erkekleri cesaretlendirdiğini biliyoruz ve bu cesaretin bizlerin yaşamına mal olduğunu biliyoruz. Biz ölmek değil, yaşamak istiyoruz. Kübra Aşkın ve tüm kadınlar için erkek adalet değil, gerçek adalet!” ifadelerini kullandı.