Kadına yönelik erkek şiddeti Kadın Hakları Günü’nde de durmadı. Ayşe Öztürk bir erkek tarafından ‘aşkına karşılık vermediği’ gerekçesiyle öldürüldü, S.C. ve Ayşegül K. ise ağır şiddete maruz bırakıldı. Kadına yönelik şiddet raporuna göre ise bir ay içinde 27 kadın öldürüldü

Erkek şiddeti Kadın Hakları Günü’nde de durmadı: Bir kadın öldürüldü iki kadın darp edildi

Kadına yönelik erkek şiddeti, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde de durmadı. Dün yine birçok ilden yaşam hakkı elinden alınan veya şiddete uğrayan kadın haberleri geldi. Tekirdağ’da Ayşe Öztürk, Alparslan İ. tarafından ‘aşkına karşılık vermediği’ gerekçesiyle öldürülürken, İzmir’de S.C., Kayseri’de ise Ayşegül K., ağır şiddete maruz bırakıldı.

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde 19 yaşındaki Ayşe Öztürk, dün sabah işe gitmek üzere evinden çıktığı sırada, evinin önünde silahla başından vurularak öldürüldü. Genç kadın olay yerinde hayatını kaybederken, Ayşe Öztürk’ü öldürdüğü belirlenen 24 yaşındaki şüpheli Alparslan İ. ve babası H.İ (52) Ergene ilçesine bağlı Bakırca Köyü’nde bir tarlada yakalandı.

Zanlıların, kaçmak için kullandıkları aracın çamura saplanması nedeniyle, yollarına yaya olarak devam ettikleri öğrenildi.

Alparslan İ.’nin cinayette kullandığı tabancanın da üzerinde ele geçirildiği aktarıldı. Zanlının polise verdiği ilk ifadesinde, Ayşe Öztürk’e aşık olduğunu ve aşkına karşılık vermediği için öldürdüğünü söylediği kaydedildi.

Boşanmak isteyen kadına şiddet
İzmir’in Buca ilçesinde ise uzun süredir şiddet gören ve bu nedenle boşanmak isteyen 30 yaşındaki S.C., 36 yaşındaki Uğur C. tarafından korkunç bir şekilde darp edildi. S.C.’nin kendisinden boşanmak istediğini ve bunun için ev tutacağını öğrenen Uğur C., genç kadının kıyafetlerini çıkarttırıp elindeki oklava kırılana kadar dövdü. Oklavanın kırılmasıyla yumruk ve kemerle genç kadını darp etmeye devam eden Uğur C., S.C.’nin şikâyetine karşın serbest bırakıldı. Daha sonra genç kadının avukatının şikâyeti üzerine Uğur C.’nin tutuklanmasına karar verildi. İddianamede sanık koca hakkında 7 yıl 3 aydan 27 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edildi.

‘Öldürmesi mi gerekiyor?’
Kayseri’de 28 yaşındaki Öğretmen Ayşegül K., 29 yaşındaki Süleyman K.’nin şiddetine maruz kaldı. Şiddet sonrası burnu kırılan Ayşegül K., tedavisi yapıldıktan sonra, taburcu edildi. Süleyman K. için evden uzaklaştırma kararı verildi. Ayşegül K., uzaklaştırma kararının yeterli olmadığını söyleyerek, “Daha önce de 3 kez beni dövdü. 3’ünde de birer ay uzaklaştırma kararı verildi. İlla beni öldürmesi mi gerekiyor?” dedi.

Kasımda erkekler 27 kadını öldürdü
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kasım ayı kadına yönelik şiddet raporunu açıkladı. Raporda 27 kadının öldürüldüğü, 29 çocuğun istismara uğradığı ve 39 kadına cinsel şiddet uygulandığı belirtildi. Kasım ayında kadın cinayetinin en çok gerçekleştiği iller şöyle sıralandı: İstanbul, Sakarya, Mersin Şırnak ve Antalya.

Kadınların kendi hayatına dair karar almak istedikleri için öldürüldüğünün dile getirildiği raporda, öldürülen kadınların yüzde 94’ünde koruma kararının olup olmadığı tespit edilmediği belirtildi.

***

‘83 yılda kadın temsil oranında 131 basamak geriledik’

Bahçeşehir Üniversitesi’nde kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 83’üncü yılı kapsamında düzenlenen söyleşide konuşan Prof. Dr. İpek Altınbaşak Farina, “O yıllarda kadınların temsil oranı yüzde 4.6 oranındaydı, mecliste 18 kadın milletvekili vardı ve dünya sıralamasında ikinciydik. TBMM’deki milletvekili sayısına göre şu anda ise bu oran yüzde 14.7 ve maalesef dünyada 133’üncü sıradayız” dedi. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP’li Umut Oran ise, “Kadınlar güçlenmeden eşitlik sağlanamaz. Türkiye’ye yapılabilecek en büyük iyilik kadını her anlamda güçlendirmektir. Bu kapsamda, CHP’nin 3-4 Şubat’ta yapacağı Büyük Kurultayda, cinsiyet eşitliğini de gündemine alarak kimliğine uygun biçimde ilk adımı atacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.