İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla bir gecede feshedilmesine tepkiler büyürken erkek şiddeti sürüyor. Tekirdağ’da Ekrem A. isimli erkek, evli olduğu kadını yakarak öldürmeye çalıştı.

Erkek şiddetine karşı isyandalar

İstanbul Sözleşmesi’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla feshedilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Son olarak Dersim Barosu, İstanbul Sözleşmesi için Danıştay’da dava açtı. Dersim Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin, “Aile içi şiddetin tüm mağdurlarını koruyan, devlete pozitif yükümlülükler yükleyen bir yasal düzenleme için yapılan işlemin açıkça hukuksuz ve haksız olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

7 BİN 500 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

CHP de kararının iptali için, “kadınlar adına” Danıştay’a başvurdu. Danıştay’a sunulan itiraz dilekçesinde, TBMM tarafından kanun ile onaylanması uygun bulunan bir uluslararası anlaşmanın feshedilmesinin yine bir kanun düzenlemesi ile yapılması gerektiği kaydedildi. Anayasa’nın, Cumhurbaşkanı’na tek başına onay veya fesih yetkisi vermediği vurgulanan itiraz dilekçesinde, 18 yılda en az 7 bin 500 kadının öldürüldüğü bildirildi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 81 ildeki kadınlar adına Danıştay’ın kapısını çaldıklarını söyledi, “Sözleşme hâlâ yürürlüktedir” dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “600 milletvekilinin verdiği hak, bir kişi tarafından ellerinden alınmak isteniyor” ifadesini kullandı.

SES Aydın Şubesi çekilme kararına tepki gösterdi. SES Aydın Şube Eşbaşkanı Öznur Özağaç, kadınların eşit ve özgür bir hayat sürmelerine karşı adeta savaş açıldığını söyledi: “27 Mart tarihinde, iki sağlık emekçisi kadın vahşice katledildi. Katilleri engellemeyen iktidar, haklarını arayan kadınların önüne barikatlar yığıyor. Koruyamıyorsunuz, öldürülüyoruz.”

***

Kadına şiddet son bulmuyor

Tekirdağ'da, Ekrem A. İsimli erkek, evli olduğu Ayşe A.'yı üzerine benzin döküp, ateşe verdi. Kendi imkânlarıyla alevleri söndüren Ayşe A, 2 kilometre boyunca yürüdü ve yoldan geçen otomobili durdurarak yardım istedi. Otomobille Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'ne götürülen Ayşe A, müdahalenin ardından hayati tehlikesinin bulunması nedeniyle İstanbul'daki özel hastaneye sevk edildi. Jandarma ekiplerince yakalanan Ekrem A. tutuklandı. Öte yandan İzmir’de Zeynep Ç.’yi beyzbol sopasıyla 4 saat boyunca darp eden Berk Öcalan tutuklandı.

***

Şule Çet’in katillerine verilen indirime itiraz

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Şule Çet'e cinsel saldırıda bulunduktan sonra öldüren Çağatay Aksu ve Berk Akand'a verilen cezalarda indirime gidilmesine itiraz etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 23 yaşındaki Çet'e cinsel saldırıda bulunan ve ardından binanın 20'nci katından atarak öldüren Aksu'ya verilen müebbet ile 12 yıl 6 ay, sanık Akand'a verilen 18 yıl 9 ay hapis cezasının bozulması talebiyle tebliğname düzenledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "yardım" suçundan cezalandırılan sanık Akand'ın da asli fail olarak cezalandırılması, sanıklara, uygulanan indirimin yersiz olduğu yönünde görüş bildirerek kararın bozulmasını talep etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi, Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi’nce duruşmalı incelenecek. Şule Çet'in 29 Mayıs 2018 tarihinde öldürülmesine dair 31'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava 4 Aralık 2019 tarihinde sonuçlanmıştı. n DHA