Erkek yargı yine işbaşında

Haber Merkezi

İstanbul Bayrampaşa’da kendisinden boşanmak isteyen 20 yaşındaki Aleyna Tülay Taş’ı sokak ortasında defalarca bıçaklayan Okan Taş’ın yargılandığı davada mahkeme, Taş’a ‘iyi hal indirimi’ uygulayarak 13 yıl 4 ay hapis cezası verdi.
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Okan Taş katıldı. Duruşmada taraf avukatları da hazır bulundu. Son sözü sorulan sanık Okan Taş, beraat ve tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti, sanık Okan Taş'a "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 16 yıl hapis cezası verdi. Ardından yargılama sırasındaki tutum ve davranışlarını gerekçe göstererek ‘iyi hal indirimi’ uygulayan mahkeme bu cezayı 13 yıl 4 aya indirdi. Sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

KADIN ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Aleyna Tülay Taş, 2 Nisan’da kendisine şiddet uyguladığı için boşanmak istediği Okan Taş tarafından sokak ortasında 16 yerinden bıçaklanmıştı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Taş’ın akciğeri sönmüş, tedavi sırasında kalbi iki kez durmuştu.

Genç kadın, ilk duruşmada olayı şu sözlerle anlatmıştı: “Kızıma bir şeyler almak için dışarı çıkmıştım. Caddede bir anda arkamdan gelerek bıçağını gösterdi. Günlerdir benim dışarıda çıkmamı beklediğini söyledi. Beni sürükleyerek o sokağa soktu ve bıçaklamaya başladı. Sonuna kadar şikâyetçiyim."

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelinin ‘eşe karşı kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 13 yıldan 20 yıla kadar hapse mahkûm edilmesi talep edilmişti. Mahkemenin uyguladığı indirim nedeniyle sanık en alt sınırdan ceza almış oldu.

FAİLLERE İNDİRİM ÜSTÜNE İNDİRİM

Mahkemeler, kadınları öldüren ya da yaralayan çok sayıda erkeğin cezasında ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimi uyguluyor. Yalnızca geçen ay fail erkeklere indirim uygulanan davalardan bazıları şöyle:

►Ankara’da şiddet nedeniyle evi terk eden Z.Ü.’yü pompalı tüfekle öldürmek isterken yanındaki ablası Leyla Kılınç’ı öldüren A.Ü. adlı erkeğe 11 Kasım’da ‘iyi hal’ indirimi ile müebbet hapis cezası verildi. Z.Ü.’yü öldürmeye teşebbüs suçundan verilen 15 yıl hapis cezası ise ‘tahrik’ indirimi ile 9 yıl 4 aya düşürüldü.
►Ankara’da evli olduğu kadının annesi Makbule Can’ı öldüren M.İ’ye 12 Kasım’da ‘haksız tahrik’ indirimi ile 18 yıl hapis cezası verildi.
►Kocaeli’nde İ.K. adlı erkek, boşandığı Sevda Özdemir’i öldürmekten yargılandığı davada 15 yıl hapis cezası aldı. Erkeğe ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi uygulandı.
►Denizli’de Cennet Tuba Tokbaş’ı boğarak öldürdüğü için tutuklu yargılanan R.E.H.’ye müebbet hapis cezası verildi. Ceza sanığın sabıkasının olmaması ve suç sonrası gösterdiği olumlu davranışlar gerekçe gösterilerek 25 yıla indirildi.
►Konya’da evli olduğu Tuba E.’yi 46 yerinden bıçaklayarak öldüren B.E.’ye 24 Kasım’da haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulanarak 18 yıl hapis cezası verildi.

Fotoğraf: Meltem Ulusoy/csgorselarsiv.org