Erkekler bir haftada 9 kadını katletti
Kadın dernekleri cinayetlere karşı eylem düzenledi. (Fotoğraf: KCDP)

Haber Merkezi

Ülke genelinde bir haftada 9 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), İzmir’de 4, ülke genelinde 9 kadının öldürülmesini bir araya gelerek protesto etti. Eylemde katledilen kadınların hikâyeleri okunarak adalet istendi; devletin kadınları korumamasına tepki gösterildi.

Açıklamayı yapan KCDP üyesi Elif Tunca, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçildiğinden bu yana 409 kadın cinayeti, 328 şüpheli ölümün gerçekleştiğini söyledi. Bunların bir sayı değil, yaşam olduğunu ifade eden Tunca, "O yaşamlar devlet için önemsiz olacak ki, hiçbirini korumadı, önlemedi. Üstüne faillere cesaret verdi" dedi.

Kadınların haklarında uzaklaştırma kararı bulunan erkekler tarafından katledildiğine vurgu yapan Tunca, şöyle konuştu: “Öldürülen Ezgi Zerkin defalarca koruma kararı çıkartmış, 16 yaşındaki Beyza Doğan’ın babası 35 kere şikâyetçi olmuş. Hanife’nin koruma kararı mevcutmuş. Bu kadınlar haklarını bilmeyen kadınlar değildi, aileleri de bunun farkındaydı. Artık çoğu kadın hakkını biliyor, hukuki imkânlarını biliyor. Kadınlar şiddete uğrarsa nerelere başvurabilir biliyor ve o kurumlar ne yapmak zorunda olduğunu biliyor. Onlar yapılmadığında kadınlar defalarca başvurmaya devam ediyor.”

Öte yandan hakkında 35 şikâyet dosyası bulunmasına rağmen geçen hafta 16 yaşındaki Beyza'yı öldüren Salim Tekin'in daha önce 15 yaşındaki kız çocuğunu tehdit ettiği ortaya çıktı. Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre Ş.Ü., 15 yaşındayken Salim Tekin tarafından takip edildiğini, koruma kararı aldırdığını söyledi. Ş.Ü. "Eğer benim yaşadıklarımı dikkate alsalardı belki Beyza yaşayacaktı" dedi.