Anadolu Ajansı’nın çocuk yaşta istismara maruz bırakılanlara ilişkin son zamanlarda art arda yaptığı haberleri değerlendiren Doç. Dr. Arsan, “AA, ‘çocuk yaşta zorla evlendirilme’, ‘tecavüz’, ‘çocuk yaşta evlilik’ demeyerek, ‘erken evlilik’ diyerek olayı meşrulaştırıyor” dedi

‘Erken evlenen kadın’ değil, istismar edilen çocuk

MERAL DANYILDIZ

Anadolu Ajansı (AA), infaz yasasıyla birlikte cinsel istismar suçlularının salıverileceğinin gündeme gelmesinin ardından, çocuk istismarını meşrulaştırdığı haberleriyle oldukça tepki çekti. Son olarak “Erken yaşta evlenen kadın eşinin cezaevinden çıkacağı günü bekliyor” başlığıyla yayımlanan bir haberde, “Tire ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki G.Ö, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşiyle 2011 yılında tanıştıklarını bir sene sonra da 14 yaşında dini nikâhla hayatlarını birleştirdiklerini söyledi” ifadelerine yer verildi. Söz konusu haberde AA, 13 yaşındaki bir çocuğun evliliğe dair karar alabilme potansiyeli olduğunu savundu. Dezenformasyona hız kesmeden devam eden AA, “Erken yaşta evlenen kadın iki çocuğuyla eşinin yolunu gözlüyor” başlığıyla yayımladığı haberde de 14 yaşında evlendirilen K.N.Ç.’nin ifadelerine yer verdi.

AA İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRIYOR

Konuyu BirGün’e değerlendiren Doç. Dr. Esra Arsan, devletin ajansında yer alan bu haberlerde çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştıran bir dilin kullanıldığına dikkat çekti. Arsan, şu değerlendirmelerde bulundu: “AA, haberde bir erken-evlenen-kadin-degil-istismar-edilen-cocuk-718545-1.tanımlama, ifade biçimi kullanıyor. ‘Erken evlenen kadınlar’ , ‘Erken evlenen kız çocukları’ diyor. 15 yaşı işaret ediyor burada da. 18 yaşının altındaki herkes çocuktur ve evlenme yaşı 18 sonrasıdır yasal olarak. Dolayısıyla 18 yaşının altındaki evlilikler anne babanın rızasıyla, çocuğun bir şekilde erken yaşta evlenmeye zorlanmasıyla gerçekleşen şeyler. Burada AA, ‘çocuk yaşta zorla evlendirilme’, ‘tecavüz’, ‘çocuk yaşta evlilik’ değil de; ‘erken evlilik’ diyerek olayı bir şekilde meşrulaştırıyor aslında.”

GAZETECİLİK SUÇU!

AKP iktidarının ve AA’nın çocuklarla evlenen erkekleri suçlu pozisyonundan alarak ‘sıradan bir evlilik yapmış erkek’ pozisyonunda çerçevelediğini belirten Doç. Dr. Arsan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Tam da yeni infaz yasasının Meclis’te onaylandığı bir dönemde bu haberlerin yapılması gazetecilik açısından kabul edilebilir bir şey değil. Ama Anadolu Ajansı özelinde bakıldığında çok da şaşırtmıyor bizi. Çünkü Anadolu Ajansı, AKP iktidarının toplum tahayyülünü yeniden üreten, bunu meşrulaştıran bir söylem aracı olarak görülüyor. Topluma gerçekleri anlatmak, çocuk yaşta evlendirilenlere ışık tutmak, hak aramak vesaire gibi bir derdi, tutumu yok ajansın. Dolayısıyla AKP’nin halkla ilişkiler müdürlüğü gibi çalıştığı için çok da şaşırtıcı gelmedi bana. Bu da ciddi bir gazetecilik suçudur.”