Bileşenler ve HDP örgütleri, bu süreci sokakta örgütlerken HDP’li milletvekilleri ise erken seçim talebini TBMM gündemine taşımayı sürdürecek.

Erken seçim için ‘sokakta’ ısrar

BİRGÜN/ANKARA

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılma davası görülecek olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) yıl sonunda DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve CHP ile bir araya geldi ve erken seçim için ortak hareket etmeyi teklif etti. Umduğu sonuçları alamadıktan sonra HDK, DTK, DBP ile diğer bileşenleri ile bir araya gelen HDP, son dönemde hız kazanan ittifak politikası ve Anayasa Mahkemesi’nin önünde bulunan kapatma davası ile ilgili değerlendirme yaptı. Yapılan görüşmelerden notları paylaşan HDP Eş Genel Başkanları Sancar ve Buldan, dört partiyle erken seçime yönelik ortak mücadelenin “zora girdiğini” ifade etti. Bileşenleri ile ortak mücadeleyi sürdürme kararı aldıklarını kaydeden Eş Genel Başkanlar, erken seçim için yapılması gerekenlerin tartışılmasını istedi. Bileşen örgüt temsilcilerinin sokak eylemlerinin örgütlenmesi ve demokratik hakların sonuna kadar kullanılması görüşünü dile getirdi. Toplantıda, erken seçimin yolunun “sokaktan" geçeceği görüşü öne çıktı. Buna göre, bileşenler ve HDP örgütleri, bu süreci sokakta örgütlerken HDP’li milletvekilleri ise erken seçim talebini TBMM gündemine taşımayı sürdürecek.

DBP SEÇENEĞİ MASADA

“Kapatma davası” süreci de toplantıda ele alındı. Bileşen tüm örgütlerin birlikte yol haritası belirlemesi kararlaştırıldı. DBP ya da diğer bileşen partilerinin çatısı altında seçime girme hamlesi, olası kapatma kararına karşı atılacak adımlar arasında en başta yer aldı. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin kesin kararı beklenecek.

AYSEL TUĞLUK ÇAĞRISI

Cezaevinde hafıza kaybı yaşadığı açıklanan ve “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için binlerce kadın tarafından imza kampanyası başlatıldı. Siyasetçi, akademisyen, gazeteci, işçi ve farklı meslek gruplarından kadınların imzaladığı metinde, Tuğluk’un hukukçu ve siyasetçi olduğu anımsatılarak, Tuğluk’un milletvekili kimliğiyle yaptığı, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmaları nedeniyle yargılandığı ve yıllardan bu yana da cezaevinde olduğu ifade edildi.

KARA PARACILARI KORUMAYALIM

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis'e getirilen torba yasadaki Merkez Bankası hakkındaki kanun teklifine tepki göstererek, "Kur korumalı mevduat ve Merkez Bankası'nın gözetimindeki yabancı paraların haczedilememesini öngören kanun teklifine, Merkez Bankası’na para yatıran ülkelerin paraları haczedilemez' diye bir yasa getirebiliyorlar. Bu, ülkemizi kara para aklayan diktatörlerin parasını koruyan bir ülke sınıfına düşürecek ve demokratik ülkelerden gelebilecek sermaye de daha fazla kaçacak" dedi. Paylan, şunları aktardı: “Onlar ‘kur garantili mevduat’ diyorlar ama işin esası, dolar garantili faiz verilmesi. Zamlar daha da artacak ve bu enflasyonun bedelini yoksullar ödeyecek. Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin olacak. Bir ülkenin hazinesi yoksulu daha yoksul zengini daha zengin etmek için çalışmaz."