Erken seçim korkusu

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, liderliğini yürüttüğü koalisyon hükümetindeki çatlaklar nedeniyle ülke gündeminin en önemli maddesini erken seçim oluşturuyor. Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın istifasının ardından yaşanan tartışmalar nedeniyle ülkede erken seçim gündemdeki yerini koruyor. Başbakan Netanyahu ise koalisyon üyelerini bir arada tutarak, sağcı hükümetin seçimlerin normal süresi olan Kasım 2019’a kadar ayakta kalması için çabalıyor. İsrail Basını Mart ayında bir erken seçim yapılabileceğini yazıyor.

Uzlaşı çabaları
Netanyahu ve bir diğer koalisyon ortağı Naftali Benett arasında yapılan görüşmede uzlaşma sağlanamamıştı. Benett’in partisi, koalisyonun en büyük üçüncü ortağı. Benett çekilirse, Netanyahu başkanlığındaki koalisyon parlamento çoğunluğunu kaybedecek. Liberman ve partisi Yisrael Beiteinu’nun koalisyondan çekilmesiyle, hükümetin İsrail Parlamentosu Knesset’te sadece bir sandalyelik çoğunluğu kaldı. Benett Cuma günkü görüşmenin ardından erken seçim çağrısında bulunmuş, Netanyahu ise buna karşı çıkmıştı.

Golan Tepeleri Teşekkürü
Öte yandan Netahyahu, Washington’ın önceki senelerde çekimser kaldığı İsrail’in Golan Tepeleri’ni işgalini kınayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararına bu yıl ilk kez karşı çıkması nedeniyle ABD Başkan Donald Trump’a teşekkür etti. “İsrail her zaman Golan Tepeleri’nde kalmaya devam edecek ve Golan Tepeleri her zaman bizim elimizde olacak” diyen Netanyahu, ABD’nin kınama kararına ilk kez karşı çıkması nedeniyle Başkan Trump ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’e teşekkürlerini sundu.