Ermenek maden faciasının ilk duruşmasına acılı ailelerin tepkileri damga vurdu. Ermenekli yaşlı bir kadın bastonuyla sanıklardan birinin kafasına vurunca bastonuna el kondu, hakim hakkında soruşturma talimatı verdi

Ermenek davasında öfke mahkemeye sığmadı

DOĞU EROĞLU dogueroglu@gmail.com

Ermenek’te 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasının sorumlularının yargılandığı davanın ilk duruşması olaylı başladı. 18 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği madenin işletme ruhsatı sahibi şirket Ermenek Cenne Linyit Kömür ve rödovansçı şirket Has Şekerler yetkililerinin de aralarında olduğu 3'ü tutuklu 16 sanığın duruşma salonuna getirilmesiyle başlayan öfke gün boyu sürdü. Tartışmalar zaman zaman arbedeye dönüşürken, sanıklardan birine bastonuyla vuran yaşlı bir Ermenekli kadın hakkında soruşturma açılması talimatı verildi. Kederli ailelerin tepkilerinin damga vurduğu duruşma, bugün ve yarın yapılacak oturumlarla devam edecek.

‘SİZ DE BOĞULUN SUYUN İÇİNDE'
Sanıkların salona alındığı ilk andan itibaren madenci yakınları, “Bizi yaktınız biz de sizi yakacağız,” “Çocuklarımızı bizden aldınız şimdi çıkartın o kömürü,” sözleriyle tepkilerini ortaya koydu. Duruşma başlamadan karışan salondan çıkartılan sanıklara madenci yakını bir kadın, “Siz de boğulun bu suyun içinde” diyerek elindeki şişeden su fırlattı. Bazı madenci yakınları fenalaştı. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı, “Yargılamanın sonunda herkes hak ettiğini bulacak” ifadeleriyle aileleri teskin etti. Ailelerin sakinleşmesinin ardından, duruşma itirazlara karşın 166 sayfalık iddianamenin okunmasıyla başladı.

GÜLÜŞME ÖFKE YARATTI
Duruşma salonu, sanık Ahmet Dağdeviren’in sanık kürsüsünden ayrılmak istemesiyle yeniden karıştı. Sanık kürsüsü ve mağdurların oturduğu bölmenin arasından yürüyerek salondan çıkmak isteyen Dağdeviren’in kafasına, sanıkların aralarında gülüşmesine öfkelenen, çocuğunu faciada kaybetmiş Ermenekli yaşlı bir kadın bastonuyla vurdu. Araya jandarmanın girmesiyle karışıklık büyüdü. Sanıklar salondan bir defa daha çıkartılırken, salondaki öfkenin geçmek bilmemesi üzerine heyet duruşmaya ara verdi.

BASTONA EL KONULDU
Aradan sonra sanığa bastonuyla vuran madenci yakını yaşlı kadın salona alınmazken, heyet başkanı soruşturma başlatılması için sözlü talimat verdi. Bastonaysa el konuldu. Öğleden sonraki oturumda da iddianamenin okunmasına devam edildi. 3 gün sürmesi beklenen blok duruşmaların bugün yapılacak ikinci gün oturumlarında sanık ifadelerine geçilmesi bekleniyor.

BirGün muhabiri Doğu Eroğlu duruşmada yaşananları salondan aktardı:

14.13 Davaya öğle arasının ardından iddianamenin okunmasına devam edildi

12.50 Ailelerin avukatları da konuştu: "20 bin dolarlık sondaj makinasını almayanlar öldürdü. Sorumlular üretimi durdurmadı"

12.47 Sanık avukatları basına açıklama yaptı, "Davayı kamuoyu takip etsin, sorumlular tespit edilsin ölümler önlensin" dedi

11.54 Aileler iddianameye dayanmaya çalışıyor. Sanıklar ifadelerinde birbirlerini suçlarken aileler sessizce ağlayıp bayılmamaya çabalıyor.

11.25 ÇHD'li hukukçular, sanıkların aralarında gülüşmesinin, madenci yakınlarını öfkelendirdiğini belirtti. İddianameye devam ediliyor.

11.22 Davada arbedeyi başlatan, madenci yakını yaşlı bir kadının, sanık Ahmet Dağdeviren'in kafasına bastonla vurması oldu. Karışıklıktan sonra ortalık yatışınca sanığa vuran madenci yakını kadın salona alınmadı, bastona da el konuldu.Heyet başkanı olayla ilgili tespit yapılması ve soruşturma başlatılması için sözlü talimat verdi.

11.21 Duruşmada çıkan arbedenin ardından heyet yeniden yerini aldı, sanıklar gelince iddianamenin okunmasına devam edilecek.

11.00 Davada yine arbede çıktı, tüm sanıklar salondan çıkartıldı. Bazı madenci yakınları sinir krizi geçiriyor. Duruşmaya 15 dakika ara verildi.

10.17 Ermenek davasında 166 sayfalık iddianamedeki sanık ifadelerinin okunmasına geçildi. Birkaç saat sürecektir...

10.12 Madenci yakınları zor anlar geçiriyor, 112 acil sağlık teknisyeni salon içinde bekliyor olası bir müdahale için.

10.09 Ermenek duruşmasında bir anne iddianame okunurken "Kuzum" diye feryat ediyor. Dokunsalar çığlık çığlığa kalacak, heyet uyaramıyor bile

10.07 Ermenek'te iddianame okundukça, faciada yaşamını yitiren madencilerin yakınları gözyaşlarını tutamıyor.

9.59 Ermenek mağdur avukatlarının "Herkes biliyor, okunup vakit kaybı olmasın" önerisine rağmen 166 sayfalık iddianame okunuyor.

9.57 Madenci yakınları kendilerine hakim olamayıp feveran ediyor, sanıklar sessiz, mahkeme heyeti başkanı, "Bu yargılamayı böyle yapamayız" diyor.

9.56 Ermenek'te 15 dakika önce başlayan karışıklık henüz bitmedi. Sanıklar tekrar salona getirildi ama yargılamaya başlanamıyor.

9.52 Ermenek'te 28 Ekim 2014 maden faciasının duruşması olaylı başladı. Aileler sürekli sanıklara tepki gösteriyor.

Ermenek adalet istiyor